Home » Știință » Imunoterapia, naşul cancerului?! Câteva cazuri miraculoase în care pacientele şi-au revenit îi contrariază pe medici

Imunoterapia, naşul cancerului?! Câteva cazuri miraculoase în care pacientele şi-au revenit îi contrariază pe medici

Imunoterapia, naşul cancerului?! Câteva cazuri miraculoase în care pacientele şi-au revenit îi contrariază pe medici
Publicat: 25.02.2018
Patru femei, aflate în zone diferite ale lumii, nu mai aveau practic nicio şansă. Sufereau de o formă rară şi agresivă de cancer ovarian. Acestea au dorit să urmeze imunoterapia. La început, li s-a spus că acest tip de tratament este nerecomandabil. Au greşit, pentru că după ce femeile au urmat imunoterapia, cancerul a intrat în remisie.

După un timp, femeile s-au vindecat complet şi s-au întors la viaţa normală, scrie New York Times.

Întâmplările au contrariat cercetătorii, care încearcă să înţeleagă de ce medicamentele au fost eficiente într-un context în care, teoretic, nu trebuiau să fie.

„Ce vedem aici este că nu ştim totul despre ce este necsar ca tumorile să fie recunoscute de sistemul imunitar”, a precizat Jedd Wolchok, medic la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. „Trebuie să studiem oamenii care au o biologie care merge împotriva generalizărilor convenţionale”.

Totuşi, patru femei nu pot forma o normă, adică nu se poate spune că imunoterapia poate vindeca orice tip de cancer la orice persoană.

În acest caz, tipul de cancer ovarian este atât de rar încât mulţi oncologi nu întâlnesc vreun pacient în toată cariera lor. Dar Douglas Levine, director la secţia de oncologia ginecologică din cadrul New York University Langone Medical Center, este specializat în această boală. În urmă cu câţiva ani, a descoperit că acest tip este declanşat de o singură mutaţie genetică. Descoperirea nu a fost de niciun ajutor pentru pacienţi, întrucât nu exista niciun tratament.

Femeile cu acest tip de cancer ovarian au format un grup pe Yahoo, la care Dr. Levine s-a alăturat. Aici a descoperit paciente care şi-au convins doctorii să le prescrie medicamente pentru imunoterapie, chiar dacă nu exista niciun motiv care să indice că ar fi funcţionat. Femeile au susţinut că tumorile au început să se retragă imediat.

Ideea de la baza imunoterapiei este aceea de a distruge scutul molecular pe care unele tumori le folosesc pentru a evita atacul celulelor albe ale corpului. Distrugând scutul, celulele albe pot ataca tumoarea. Dar multe medicamente noi nu funcţionează împotriva multor cancere – este nevoie de multe mutaţii genetice ca organismul să recunoască tumoarea ca pe un pericol. Astfel, şi din acest motiv – faptul că imunoterapia are efect asupra tipului de cancer ovarian cu o singură mutaţie – cazurile sunt uimitoare.

Acum, nimeni nu bănuieşte că ar fi avut cancer

Un astfel de caz este al unei femei în vârstă de 28 de ani din Portugalia pe nume Oriana Sousa. Aceasta a aflat în decembrie 2011 că are cancer. Ştia că ceva este în neregulă – de mai multe luni se simţea obosită, constipată şi îi era mereu sete. A început să vomite şi să aibă crampe abdominale. Dar doctorii i-au spus că este bine şi să nu se îngrijoreze.

Mătuşa sa, asistentă medicală, i-a sugerat un doctor oncolog care a descoperit că are cancer ovarian de acest tip teribil şi agresiv.

În următorii patru ani, doctorii au încercat să-i controleze cancerul, cu cicluri de chemoterapie, radioterapie şi intervenţii chirurgicale. De fiecare dată, cancerul revenea.

Lucrurile stau diferit acum. În 2015, a convins un doctor să îi administreze un medicament pentru imunoterapie, nivolumab. Imediat, tumorile au început să se micşoreze şi au continuat să se micşoreze până când au dispărut complet.

Acum, după câţiva ani, nimeni nu bănuieşte că Sousa ar fi avut cancer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului

Ai aflat că ai cancer? Iată ce sfaturi oferă psihologii

Cancerul ovarian ar putea fi transmis prin intermediul cromozomului X al tatălui

Prof. dr. Alexandru Blidaru vorbeşte despre cancerul la sân. Ce soluţii există în prezent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase