Home » Știință » Legătura dintre aluminiu şi Alzheimer. Ştiinţa a confirmat: Expunerea la acest element chimic, factor de risc în cazurile ereditare

Legătura dintre aluminiu şi Alzheimer. Ştiinţa a confirmat: Expunerea la acest element chimic, factor de risc în cazurile ereditare

Publicat: 24.01.2020
Un studiu recent oferă dovezi care leagă expunerea la aluminiu de cazurile de Alzheimer ereditare.

Un studiu recent oferă o perspectivă nouă asupra cazurilor de Alzheimer familiar, maladie care se transmite genetic de la părinţi la copii, şi o concentraţie ridicată de aluminiu în ţesuturile cerebrale ale persoanelor care au decedat de această afecţiune, notează Science Daily.

„Acesta este al doilea studiu care confirmă formarea acumulărilor în interiorul creierului semnificativ ridicate în cazul Alzheimerului familial; dar este primul care demonstrează o asociere fără echivoc între localizarea aluminiului şi proteinei beta amiloid în manifestarea bolii. Acest studiu arată că aluminiul şi beta amiloidele au o legătură strânsă în ceea ce priveşte patologiile ţesutului cerebral”, explică Christopher Exley, cercetător al Universităţii Keele, Regatul Unit.

Asocierea dintre aluminiu şi beta amiloide, proteinele care se depun în ţesuturile cerebrale şi duc la degradarea funcţiilor neuronale, a fost teoretizată de mai bine de 40 de ani, iar diferite studii desfăşurate în Regatul Unit au identificat urme semnificative de aluminiu în ţesuturile persoanelor diagnosticate cu Alzheimer familial. 

Echipa condusă de către dr. Exley a dorit să exploreze în profunzime această asociere şi, de aceea, au măsurat saturaţia de aluminiu din ţesuturile unor pacienţi care sufereau de Alzheimer familial provocat de o mutaţie specifică. Cercetătorii explică faptul că această mutaţie conduce la un nivel ridicat de proteine beta amiloidale încă din primele etape de evoluţie ale maladiei.

Rezultatele studiului privind legătura dintre Alzheimerul ereditar şi aluminiu sunt şocante

Rezultatele obţinute de către cercetători sunt şocante: 42% dintre mostrele de ţesuturi analizate prezentau un nivel patologic de aluminiu. Imagistica medicală a relevat faptul că depunerile aluminiu puteau fi identificate în plăcile de proteine şi, ocazional, în sistemul vascular. De asemenea, oamenii d eştiinţă raportează că aluminiul poate fi identificat şi independent de proteine, cu precădere în celulele gliale şi axonii neuronilor. 

Pornind de la aceste analize şi observaţii, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că mutaţiile genetice care stau la baza transmiterii şi declanşării Alzheimerului favorizează şi reţinerea de către ţesuturile cerebrale a aluminiului. „Am putea interpreta creşterea concentraţiei de beta amiloide în ţesutul creierului ca răspuns la niveluri ridicate  de aluminiu sau că aluminiul favorizează acumularea de beta amiloide” explică dr. Exley. 

Studiul a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

Citeşte şi:

O nouă boală este confundată adesea cu Alzheimerul. Ce este encefalopatia limbic-predominantă asociată vârstei?

Cercetătorii au putut analiza în premieră structura proteinelor care duc la apariţia Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase