Home » Știință » Culorile luxului

Culorile luxului

Publicat: 04.02.2008
Stralucirea pietrelor pretioase a inflacarat dintotdeauna mintile oamenilor, pe seama lor fiind puse iubiri, rivalitati, legende, inspirand in acelasi timp, credinta in puterea lor de a aduce prestigiu si noroc.

Putini sunt insa cei care cunosc cele doua “taisuri” ale pietrelor pretioase. In vreme ce jocurile de lumini ale diamantului sunt datorate limpezimii si puritatii compozitiei sale, alte pietre pretioase, cum ar fi rubinul, safirul, smaraldul sau topazul si-au castigat reputatia si valoarea datorita impuritatilor, fara de care ar fi pur si simplu niste pietre obisnuite.

Safirele

Spre deosebire de diamante, care sunt compuse din cristale de carbon, safirele si rubinele sunt constituite din cristale de atom de aluminiu si oxigen, apartinand familiei corindonilor. In stare pura sunt incolore, dar atunci cand alti atomi se amesteca cu cei de aluminiu, acestia ii inlocuiesc intr-o masura diferita.
Albastrul safirului este dat de prezenta fierului si titanului. Rosul rubinului este dat de prezenta cromului si a vanadiului. Safirele verzi amesteca impuritatile responsabile de culoarea albastru, fierul si titanul, cu cele care dau culoarea galbena, o forma particulara a atomului de fier. Exista o gama larga de safire roz, oranj sau lavanda. In functie de cantitatea de atomi colorati concentrata, culoarea va fi mai mult sau mai putin intensa, iar prezenta sau lipsa altor impuritati va determina transparenta pietrei.

Un alt fenomen intalnit mai degraba la safire decat la rubine este asterismul si se manifesta prin formarea unei figuri luminoase in forma de stea cu mai multe brate. Prin acest joc al hazardului, stelatele, asa cum au fost denumite, devin si mai pretuite.

Safirele pot fi obtinute si pe cale sintetica, avand o calitate perfecta si nefiind conditionate de marime, ceea ce a facut ca aceasta piatra sa isi gaseasca diverse utilizari in industria moderna. Intre anii ‘50 si ‘60 varfurile acelor patefoanelor erau facute din safir. In prezent este folosit la producerea laserului de culoare albastra si a ledurilor, a geamurilor expuse la conditii speciale de temperatura si presiune, cum ar fi avioanele si navele spatiale.

Safirul este mai raspandit decat jumatatea sa, rubinul, iar acest fapt este datorat incidentei mai mari a componentelor care ii dau culoarea. Safirul este o piatra pretioasa mai putin costisitoare decat altele, insa un safir intre 15 si 20 de carate, taiat, reprezinta o raritate.
Desi cele mai apreciate safire sunt cele din Sri Lanka si Casmir, ele se gasesc si in Asia, Madagascar, Australia si Statele Unite ale Americii.
Rubinele

Rubinul este o varietate rosie a familiei minerale corindon, fiind un soi de var primar al safirului. Culoarea este data de prezenta oxidului de crom, care are o incidenta mai mica, de unde denumirea rubinului de piatra pretioasa rara. Valoarea unui rubin variaza in functie de volum, culoare sau taietura. Rubinele naturale se desoebesc de cele sintetice prin faptul ca primele au mici neregularitati, pe cand cele sintetice tind catre perfectiune. Cu cat aceste neregularitati sunt mai rare si mai mici, cu atat piatra este mai valoroasa. Impreuna cu diamantele colorate, rubinele pot atinge cele mai inalte valori materiale.

Rubinul, piatra dragostei, si-a castigat pretiozitatea datorita tonurilor variate de rosu pe care le-a surprins in compozitia sa: de la puternicul “sange de porumbel” si “sange de taur” pana la lejerul “capsuna clara”. Rubinul este un pic mai fragil decat safirul, insa sunt intrecute in duritate doar de diamante.

Cea mai mare productie de rubine o are Myanmar, aproape 90% din productia mondiala, dar se mai extrag si din Africa si din anumite zone ale Statelor Unite ale Americii.

Vedetele familiei Corindon

– Steaua Indiei, de 563 carate a fost gasit in 1901 in Sri Lanka, in prezent se afla la American Museum of Natural History.

– Safirul Logan de 423 carate provine tot din Sri Lanka si se afla la Smithsonian Institution din Washington.

– Steaua noptii de 116 carate, avand o culoare albastru spre negru si Steaua Asiei de 330 carate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase