Home » Travelling » Zapezile de altadata

Zapezile de altadata

Publicat: 07.12.2006
Chiar afectati, in ultimele decenii, de incalzirea globala si de consecintele ei, intre care diminuarea severa a ninsorilor, Alpii raman principala destinatie pentru vacantele de iarna mai mult sau mai putin conventionale. Peste 90 de milioane de turisti iau drumul lor in fiecare sezon. Urmati-i alaturi de Dan-Silviu Boerescu.
Nu mai putin de sapte tari se pot lauda cu statiuni turistice distribuite in cel mai popular lant muntos al Europei. Daca Franta are in proprietate varful cel mai inalt – Mont Blanc, 4.808 metri –, nici Germania, Liechtenstein, Elvetia, Italia, Austria ori Slovenia nu duc lipsa de culmi impozante, de zone de agrement traditionale, de partii de toate dificultatile si de o infrastructura pe masura minunatiei peisajului.

Alpii – sport, gastronomie, traditii si rasfat
Geografic vorbind, linia Rinului, urmata de lacurile Constanz si Como, divide Alpii in Occidentali si Rasariteni. De la limita Mediteranei la Wienerwald, acesti munti maiestuosi seduc nu doar privirea montagnarzilor impatimiti, ahtiati dupa inaltime in regim de lux. Ei consuma, in fiecare iarna, interesul turistic, sportiv si financiar a aproape o suta de milioane de oameni, dornici sa evapore bugete de zeci de miliarde de euro in cele cateva statiuni principale.

In Alpi se pot practica toate sporturile de iarna (de la schi sau bob, la snowboarding ori patinaj, inclusiv variantele lor extreme, desfasurate nu pe versantii muntosi, ci direct pe ghetari), posibilitatile de recreere extrasportiva fiind, la randul lor, nelimitate (spa, clubbing, gastroshow, masaj oriental, initiere in traditiile si mestesugurile locale – pentru a enumera doar cateva dintre multele optiuni aflate la dispozitia turistilor). Practic, reteta divertismentului devine, tot mai mult, pe fiecare palier senzorial, una de factura internationala, jodlerele fiind puternic concurate de karaoke, iar fondue-ul de salata Caesar.

Cu toate acestea, specificitatea fiecarei regiuni ramane principalul argument de marketing & PR pentru milioanele de turisti. De ce sa mergi in America – la Lake Placid, bunaoara – ca sa infuleci hamburgeri, cand intr-o simpla cabanuta tiroleza ai sansa de a savura galuste cu sunca, spanac si branza sarata? De ce Cola, cand ai alternativa Eiswein (vinul produs din boabe surprinse de inghet)?

Desigur, Austria montana, unde Alpii reprezinta principala forma de relief, poseda o varietate mult mai mare de atractii, pe care zonele turistice hibernale de aiurea nu le pot oferi. Intre punctele-forte, se numara arhitectura – dominata de grinzi groase de lemn si desprinsa, parca, din povesti – oraselelor situate la altitudine, unicitatea culturala a „orgii eroilor“ de la Kufstein (amplasata nu intr-o biserica ori intr-o sala de concerte, ci in aer liber), atmosfera restaurantelor de secol XVII-XVIII (perfect conservate), turul muzical al Salzburg-ului (in fond, e si orasul lui Mozart, nu doar al lui Hermann Maier, multiplu campion de schi, ori cel in care se gaseste faimoasa berarie Augustiner), dotarile sportive impresionante de la Innsbruck (unul dintre putinele orase din lume, alaturi de St. Moritz si Lake Placid, care au gazduit de doua ori, in 1964 si 1976, Jocurile Olimpice de iarna), Muzeul Cristalelor Swarowski (tot din Innsbruck), „drumul branzei“ din Bregenzerwald (cu 87 de ferme de profil care pot fi vizitate si 46 de hanuri in care poti adasta la o degustare specializata), ori mica Siberie din Voralberg (care a inspirat un captivant joc pe computer).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase