Home » D:News » Accidentele rutiere pot fi evitate! O nouă tehnologie i-ar putea ajuta pe şoferi să detecteze automobilele aflate în unghiurile oarbe – VIDEO

Accidentele rutiere pot fi evitate! O nouă tehnologie i-ar putea ajuta pe şoferi să detecteze automobilele aflate în unghiurile oarbe – VIDEO

Publicat: 09.12.2015
Aparatul foloseşte un sistem laser, prin care poate detecta obiecte aflate în unghiuri oarbe.

O tehnologie de ultimă generaţie permite camerelor de luat vederi să capteze imagini ale unor obiecte aflate în afara razei lor de acţiune. În viitor, această invenţie ar putea ajuta şoferii să observe maşinile care pot veni din unghiuri oarbe.

Camera video se bazează pe o tehnologie de scanare cu laser, folosită în mod normal pentru a capta imagini tridimensionale ale obiectelor. În mod concret, scanner-ele emit fascicule laser către obiectele întâlnite în cale. Fasciculele se întorc către dispozitiv, iar, pentru că fasciculul este constant, dispozitivul este capabil să măsoare timpul în care fasciculul se întoarce. În urma acestei măsurători, este dată distanţa pe care a parcurs-o fasciculul şi, cu ajutorul acesteia, dispozitivul este capabil să recreeze imaginea obiectelor ca şi cum acestea ar avea formă tridimensională.

Potenţialul acestei camere video ar putea fi folosit pentru a dezvolta un sistem, care i-ar putea ajuta pe şoferi să observe maşinile aflate în afara razei lor vizuale şi, astfel, vor putea fi evitate o mulţime de accidente. „Dacă un autovehicul sau o persoană ar veni în viteză, iar cel aflat la volan nu ar putea observa această acţiune, noua tehnologie de înregistrare video ar putea transmite din timp informaţii către automobil, iar acesta ar încetini în mod automat”, a declarat Danielle Faccio, fizician în cadrul Heriot-Watt University din Edinburgh, Scoţia.

Camera video foloseşte un sistem laser performant, care poate emite 67 de milioane de impulsuri pe secundă. Fiecare impuls durează circa 10 femtosecunde (o femtosecundă este egală cu o milionime de miliardime dintr-o secundă). Mai mult decât atât, aparatura este capabilă să capteze fotoni individuali, proiectaţi la fiecare 50 de picosecunde (o picosecundă este egală cu a bilioana parte dintr-o secundă).

Sursa: livescience.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase