Home » D:News » Efectele mâncării picante asupra organismului

Efectele mâncării picante asupra organismului

Efectele mâncării picante asupra organismului
Publicat: 10.09.2016
Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific şi, deşi se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, acestea mai au şi alte efecte asupra organismului.

Alimentele picante fac parte din dieta umană din antichitate, când grecii şi romanii au dat valoare monetară boabelor de piper (acestea au fost folosite pentru a plăti diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpăra sclavi), scrie CSID.

Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific. Se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, însă mai au şi alte efecte.

Mai întâi de toate, alimentele picante sunt considerate bune pentru a stimula apetitul prin activarea fluxului de salivă şi a sucurilor gastrice – un efect important nutriţional pentru persoanele din zonele tropicale, unde căldura apăsătoare acţionează ca un inhibitor asupra poftei de mâncare.

Ardeiul iute, în special (chili), produce o senzaţie de arsură la nivelul pielii şi mucoaselor, inclusiv în interiorul gurii. Pentru neiniţiaţi, un ardei relativ iute poate deveni intolerabil şi poate provoca chiar apariţia de vezicule la nivelul buzelor şi limbii.

Howard Hillman, autorul cărţii ”The Cook’s Book”, recomandă în cazul în care vă ia gura foc de la un ardei prea iute, să mâncaţi pâine sau orez. Dacă aţi bea apă sau alt lichid, acesta nu ar face decât să împrăştie capsaicina în toată gura, amplificând senzaţia de arsură.

Mai mult decât atât, pentru ţesuturile care nu sunt aflate la nivelul gurii, senzaţia produsă de capsaicină (chimicala iritantă din ardeiul iute) poate fi foarte dureroasă. Atunci când pregătiţi ardei, este recomandat să purtaţi mănuşi de cauciuc sau să aveţi la îndemână un prosop de hârtie sau folie de plastic. Degetele care au manipulat ardeiul iute ar trebui să fie bine spălate şi păstrate în afara ariei ochilor şi a altor ţesuturi sensibile, inclusiv cele ale regiunii pelvine. În cazul în care se întâmplă să ajungă capsaicină pe ţesuturile sensibile, clătiţi rapid cu multă apă pentru a reduce iritaţia.

Dr. Arnold Levy, medic gastroenterolog în Washington şi vicepreşedintele Societăţii Americande de Boli Digestive spune în exclusivitate pentru NY Times: „Cofeina şi alcoolul sunt iritanţi gastrici; fructele citrice sunt acide şi pot irita esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul şi alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, muşchiul dintre esofag şi stomac, şi pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu există nicio informaţie 100% concretă, verficată.”

Cu toate acestea, persoanele care suferă de arsuri cronice la stomac au ajutat ştiinţa să descopere faptul că alimentele picante sunt dăunătoare în astfel de condiţii, motiv pentru care se recomandă evitarea lor pe parcursul refacerii, e de părere Levy.

Pentru pacienţii cu ulcer evitarea alimentelor care stimulează acidul este importantă, dar nu există nici o dovadă conform căreia consumul de alimente picante va încetini vindecarea acestuia. Cercetătorul spune şi că unii oameni au senzaţia de arsură gastro-intestinală sau crampe stomacale intense atunci când mănâncă alimente condimentate. O serie de experţi în domeniul medicinei au spus faptul că ardeiul iute trebuie să fie evitat de către pacienţii cu artrită. Însă aceste afirmaţii nu au fost niciodată supuse unui control ştiinţific.

Un studiu recent realizat în Suedia pe animale de laborator a indicat fatpul că o doză de capsaicină administrată la scurt timp dupa naştere poate desensibiliza tractul respirator al animalelor. Cercetătorii au sugerat faptul că acest extract de ardei iute poate fi util în tratarea astmaticilor şi altor persoane cu căile respiratorii hipersensibile. Cu siguranţă, consumatorii de ardei iute pot fi în totalitate de acord cu faptul că aceştia ajută la eliberarea sinusurilor.

Un alt beneficiu al alimentelor picante este starea de bine pe care o oferă organismului la scurt timp după ingerare. Gustul picant este perceput de organism ca o senzaţie de durere. Capsaicina – substanţa chimică din ardeii iuţi – se “leagă” de proteine sau de receptorii de durere din celulele nervoase aflate în mucusul membranelor din nas şi gură. Impulsul nervos produs în acest fel ajunge prin nervul trigemen în creier, creând o senzaţie de arsură dureroasă.

Aceiaşi receptori reacţionează la căldură, aşa că, atunci când mâncăm alimente picante calde, efectul este şi mai intens. Pentru a diminua senzaţia de arsură dureroasă, organismul eliberează endorfine. Şi, de aici, starea de bine pe care o poţi obţine mâncând pur şi simplu un ardei iute sau punând un praf de chilli sau fulgi de chilli pe ceea ce mănânci.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente