Home » Știință » Primul motor care nu foloseşte combustibil

Primul motor care nu foloseşte combustibil

Primul motor care nu foloseşte combustibil
Publicat: 09.05.2020
Prototipul foloseşte microunde pentru a comprima şi ioniza aerul care este apoi transformat în plasmă care asigură mişcarea.

Transporturile aeriene de bunuri şi persoane reprezintă o inovaţie care a schimbat radical modul în care funcţionează lumea noastră, totuşi, din nefericire, acest avans tehnologic a venit de-a lungul anilor cu un preţ: poluarea. Combustibilul folosit pentru avioanele, dar şi de rachetele lansate în spaţiu produce cantităţi mari de emisii. O echipă de ingineri a publicat un articol în care descriu un nou tip de motor cu reacţie, care foloseşte doar energia electrică pentru a se propulsa, notează Futurism.

Cercetătorii explică faptul că, în prezent, au reuşit să producă un prototip, o dovadă a conceptului, acesta reuşind să ridice o sferă din oţel 24 de milimetri în aer. Calculele efectuate de către oamenii de ştiinţă arată că forţa necesară pentru a face asta este proporţională cu cea produsă de către un motor cu reacţie convenţional.

Acest nou tip de motor comprimă şi ionizează moleculele din aer, transformându-le în plasmă, care apoi, la fel ca motoarele cu reacţie convenţionale, asigură deplasarea.

„Rezultatele noastre au demonstrat că un astfel de motor de avion bazat pe plasmă cu microunde poate fi o alternativă viabilă la motorul convenţional pe combustibil fosil”, explică Jau Tang, cercetător al Universităţii Wuhan, China.

„Motivaţia activităţii noastre este aceea de a ajuta la rezolvarea problemei încălzirii globale datorate utilizării de către oameni a motoarelor cu combustie fosilă, cum ar fi în cazul maşinilor şi al avioanelor[…] Nu este nevoie de combustibil fosil pentru proiectul nostru şi, prin urmare, nu există emisii de carbon care să ducă la agravarea efectului de seră”, declară dr. Tang. 

Studiul a fost publicat în AIP Advances.

Citeşte şi:

Cel mai mic motor are mărimea unui ion de calciu

Un inginer NASA a gândit un motor aflat la limita legilor fizicii

Compania ARCA, patronată de un român, anunţă testarea unui motor rachetă electric pe bază de apă

Un român a creat un motor de avion UNIC în lume, realizat cu ajutorul unei imprimante 3D

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase