Home » D:News » Compania ARCA, patronată de un român, anunţă testarea unui motor rachetă electric pe bază de apă

Compania ARCA, patronată de un român, anunţă testarea unui motor rachetă electric pe bază de apă

Compania ARCA, patronată de un român, anunţă testarea unui motor rachetă electric pe bază de apă
Publicat: 25.01.2020
ARCA, compania patronată de românul Dumitru Popescu, anunţă că a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care foloseşte apă drept combustibil şi electricitate. Denumit Launch Assist System – LAS 25DA, motorul este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas.

„Motorul testat are o greutate de 184kg şi este proiectat pentru o forţă de tracţiune maximă de 25 tone. La primul test motorul a fost testat la o tractiune de 2,4 tone forţă, limitându-se performanţa sistemului de la prima încercare”, se arată într-un comunicat remis Descopera.ro.

Potrivit sursei citate, motorul aerospike circular are un diametru de 2,4 metri şi „este cu doar 10 cm mai mic în diametru decât cel mai mare din lume testat de NASA si Rocketdyne, dar niciodată în zbor”.

„Din testele efectuate de ARCA atât pe motorul aerospike, cât şi pe un echivalent clasic”, ar fi rezultat că motorul aerospike este cu 15% mai eficient.

Alternativă la motoarele rachetă poluante?

În prezent, rachetele folosesc combustibili poluanţi, toxici şi carcinogeni. „În timpul unei lansări, o rachetă grea eliberează agenţi poluanţi în atmosferă care echivalează cu un million de maşini care rulează simultan. ARCA a creat racheta Launch Assist System (LAS), electrică, pe bază de apă care este folosită ca primă treaptă pentru rachete orbitale”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ARCA, apa din rezervorul rachetei este încălzită electric pană la temperatura de 250°C. Când apa este injectată în motor, o parte din ea se transformă în vapori care crează tracţiune. „Folosind apă drept combustibil, acest sistem nu este numai ecologic, dar şi extrem de viabil din punct de vedere al costului. Cauza principală a costului ridicat al rachetelor actuale este generată de combustibilii volatili, corozivi, criogenici şi toxici care necesită măsuri complexe şi scumpe de fabricaţie şi operare”, arată sursa citată.

Rachetele folosesc cea mai mare parte a combustibilului la decolare, când sunt grele. Reprezentanţii ARCA afirmă, însă, că LAS poate accelera rachetele la o înălţime de 3.000m şi o viteză de cca. 2.000km/h, reducând cantitatea de combustibili poluanţi cu 25%, sau crescând capacitatea de ridicare a rachetelor cu 30%, folosind doar apă şi electricitate.

„Racheta Haas 2CA proiectată de ARCA, într-o singură treaptă, va reduce cantitatea de combustibil poluant, pe bază de kerosen de la 16 tone la 6 tone, folosind în schimb 18 tone de apă, păstrându-şi însă performanţa de ridicare a sarcinii utile”, mai spune sursa.

Potrivit ARCA,  racheta LAS 25DA va efectua primul zbor în aprilie 2020, „pentru a demonstra eficienţa sistemului electric pe bază de apă, ca o alternativă viabilă la sistemul tradiţional poluant”.

ARCA este o companie fondată iniţial ca un ONG, acum mai bine de două decenii, de către inginerul în aeronautică Dumitru Popescu. În 2017, acesta a fost arestat pentru o scurtă perioadă în SUA, sub acuzaţiile de fraudă, fals în acte şi deturnare de fonduri, a fost achitat ulterior. Compania ARCA a fost implicată în trecut şi într-un scandal privind prăbuşirea pe Marte a Sondei spaţiale Schiaparelli.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase