Home » D:News » Obiceiurile eco ale românilor. Oamenii recurg tot mai frecvent la această metodă de reciclare

Obiceiurile eco ale românilor. Oamenii recurg tot mai frecvent la această metodă de reciclare

Obiceiurile eco ale românilor. Oamenii recurg tot mai frecvent la această metodă de reciclare
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 26.07.2020

Aproape 90% din gunoiul produs într-o gospodărie poate fi reciclat, iar jumătate din cantitate o reprezintă biodeșeurile care pot fi transformate în compost. Acest material revine printre obiceiurile eco ale românilor și poate fi folosit în grădinile de legume sau de plante ornamentale.

Bogdan Constantinescu, managerul unei companii care asigură servicii de salubrizare și colectare separată a deșeurilor în județele Timiș, Brăila, Brașov, Hunedoara și Vâlcea susține că resturile vegetale devin fertilizant organic – compost.

„Cojile legumelor, fructelor și ouălor, alimentele vegetale aflate în stare de degradare, zațul de cafea, dar și resturile de curte, precum iarba proaspăt tăiată, frunzele uscate, paiele sau crengile arborilor tunși pot fi transformate în fertilizant organic, printr-un proces microbian, care poate fi definit drept cea mai veche metodă de reciclare a deșeurilor”, a spus acesta.

Compostul reduce semnificativ poluarea solului

Pe lângă beneficiile aduse plantelor din grădini, compostul salvează spațiu considerabil la gropile de gunoi, dar și mediul înconjurător de dioxidul de carbon eliminat prin arderea lor, reducând semnificativ poluarea solului și a pânzei de apă freatică.

Oamenii recurg tot mai frecvent la acest tip de reciclare, atât pentru a obține produse agricole bio, cât și pentru a scăpa de o mare parte din cantitatea de gunoi și de a plăti mai puțin pentru colectarea gunoiului menajer, informează Mediafax.

Cel mai bun fertilizator organic

„O mare parte din cantitatea de gunoi dintr-o gospodărie, mai ales dacă vorbim despre casele la curte, este reprezentată de materie vegetală ce poate fi transformată, cu un minim de efort și investiție, în compost, cel mai bun fertilizant organic. Rețeta ideală de compost conține un amestec de resturi de plante verzi și brune și umiditate ridicată”, a explicat Constantinescu.

Specialiștii în agricultură folosesc două tipuri de compost pentru fertilizarea ecologică a grădinilor, cel proaspăt, de sub două luni, care este pus sub arbori, arbuști, pomi fructiferi sau pentru a acoperi straturile de legume toamna, și cel matur, de până la un an, la oricare din culturile de plante, inclusiv la gazon.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase