Home » Istorie » Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale

Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale

Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale
Sursa foto: University of Bristol
Publicat: 07.09.2020

Britanicii din Epoca Bronzului păstrau amintirea celor morți vie prin faptul că transformau părți din corpurile lor în ornamente sau instrumente muzicale, potrivit noilor cercetări.

Arheologii au descoperit că bucățile din oase, îngropate cu cei morți, erau adesea de la oameni care muriseră în urmă cu zeci de ani, astfel sugerând că rămășițele erau păstrate pentru generațiile viitoare, asemenea unor suveniruri sau ornamente.

„Acestea sunt primele dovezi care arată o tradiție bine stabilită în Epoca Bronzului. Păstrau rămășițele umane pentru perioade lungi de timp, de-a lungul mai multor generații”, a explicat Thomas Booth, care a datat cu radiocarbon rămășițele la Universitatea din Bristol.

„Morții erau mereu prezenți printre cei vii”

„Indică o mentalitate foarte diferită față de cea din zilele noastre. Nu exista o mentalitate care dicta că rămășițele umane trebuiau îngropate și uitate. Morții erau mereu prezenți printre cei vii”, a mai adăugat Booth.

Chiar dacă practica ar putea părea macabră după standardele moderne, Booth a mai explicat că păstrarea rămășițelor prietenilor sau ale rudelor continuă prin tradiția păstrării unei urne cu cenușa celor iubiți. În Epoca Bronzului, rămășițele ar fi fost păstrate în familii sau oferite comunității, în funcție de la cine proveneau.

Fluier făcut din cel mai mare os al corpului uman

Datarea prin radiocarbon a rămășițelor a arătat că, în medie, părțile umane „îngrijite” erau îngropate la două generații după moartea individului, scrie The Guardian.

Un obiect remarcabil, găsit îngropat alături de un om în apropiere de Stonehenge, s-a dovedit a fi un fluier făcut din femur, osul care formează scheletul coapsei. Datarea sugerează că a aparținut cuiva care a trăit în aceeași perioadă cu individul îngropat. Între timp, la Windmill Fields, în Stockton-on-Tees, o femeie a fost îngropată cu cranii și oase de la cel puțin trei oameni care muriseră cu aproximativ 60 – 170 ani înaintea ei. În apropiere a mai fost găsită o cutie ceremonială cu oase, toate de vârstă similară cu cele îngropate cu femeia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un harnașament complet din Epoca Bronzului descoperit în Scoția

Un artefact inedit descoperit într-o comoară britanică din Epoca Bronzului

Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei

O sabie din Epoca Bronzului, descoperită în Boemia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase