Home » Natură » Un peisaj straniu cu dungi, apărut în solul din Rusia, i-a nedumerit pe cercetătorii de la NASA

Un peisaj straniu cu dungi, apărut în solul din Rusia, i-a nedumerit pe cercetătorii de la NASA

Un peisaj straniu cu dungi, apărut în solul din Rusia, i-a nedumerit pe cercetătorii de la NASA
Sursa foto: NASA Earth Observatory
Publicat: 03.03.2021

În apropiere de râul Markha din Siberia, dungile apărute pe sol i-au nedumerit pe oamenii de știință de la NASA.

Cercetătorii de la agenția spațială americană au publicat mai multe imagini obținute prin satelit care arată un peisaj straniu. Surprinse cu satelitul Landsat 8 în decurs de mai mulți ani, imaginile arată solul de pe ambele laturi ale râului Markha fiind presărat cu ondulații misterioase.

Efectul este vizibil în toate cele patru anotimpuri, însă este cel mai pronunțat pe timpul iernii, atunci când zăpada albă face ca tiparul să fie și mai accentuat. Așadar, de ce este acea regiune din Siberia atât de dungată? Oamenii de știință nu știu cu certitudine, iar mai mulți experți au oferit explicații contradictorii.

Explicații contradictorii pentru dungile misterioase din Siberia

O explicație posibilă ar fi că această zonă din platoul siberian central este acoperit 9% din an de permafrost, potrivit NASA, deși stratul se topește uneori timp de perioade scurte, potrivit Science Alert.

Astfel, peticele de pământ care îngheață, se topesc și îngheață din nou în continuu capătă aceste tipare ciudate care ornează solul, raportau cercetătorii într-un studiu publicat în ianuarie 2003 în jurnalul Science. Efectul apare atunci când solul și pietrele se sortează în mod natural în timpul ciclului de înghețare-topire.

Cu toate acestea, alte exemple cu acest efect, precum cercurile de pietre din Svalbard, Norvegia, au tendința să fie mult mai mici față de dungile observate în Siberia.

Doar unul dintre nenumăratele curiozități siberiene

O altă posibilă explicație este eroziunea. Thomas Crafford, geolog la US Geological Survey, a spus că dungile sunt similare tiparului observat în rocile sedimentare stratificate. Un astfel de proces poate dezvălui lespezi de sedimente care arată asemenea unor „straturi de tort”, a spus Crafford, dungile mai întunecate reprezentând zonele mai abrupte și dungile mai luminoase reprezentând regiunile mai plate.

În conformitate cu fotografiile publicate de NASA, astfel de straturi sedimentare ar fi mai pronunțate în timpul iernii, atunci când zăpada albă rămâne pe zonele plate, astfel că acestea par și mai luminoase. Tiparul se estompează în apropierea râului, acolo unde sedimentele se adună în grămezi mai uniforme de-a lungul malului după milioane de ani de eroziune, a adăugat Crafford.

Această explicație pare să se potrivească, potrivit NASA. Însă, până când regiunea poate fi studiată mai îndeaproape, fenomenul va rămâne doar unul dintre nenumăratele curiozități siberiene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Râuri de aur” curg prin pădurea amazoniană. Imagini impresionante dezvăluite de NASA

NASA încearcă să adulmece poluarea civilizațiilor extraterestre industrializate

Filmul amartizării roverului Perseverance. NASA a publicat și mii de imagini nealterate cu planeta Marte

Primele imagini trimise de Perseverance de pe Marte. De ce trebuie să treacă inginerii NASA la „fusul orar marțian”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase