Home » Natură » „Râuri de aur” curg prin pădurea amazoniană. Imagini impresionante dezvăluite de NASA

„Râuri de aur” curg prin pădurea amazoniană. Imagini impresionante dezvăluite de NASA

Publicat: 17.02.2021

Pădurea amazoniană strălucește în nuanțe aurii în imagini impresionante surprinse de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Deși acea strălucire este, de fapt, doar lumina solară se reflectă în sute de puțuri cu apă noroioasă, există o multitudine de aur pe aceste meleaguri. Fiecare groapă aurie este un puț de prospectare a aurului, potrivit NASA, cel mai probabil săpat de mineri independenți care caută să dezgroape unele dintre comorile antice ale pădurii amazoniene.

„Fiecare puț este înconjurat de zone defrișate plin cu teren noroios. Acestea urmează cursul râurilor antice care au depozitat sedimente, inclusiv aur”, a explicat Justin Wilkinson, de la Universitatea de Stat din Texas.

Mineritul pentru aur este principala cauză de defrișare a pădurii amazoniene

Statul Madre de Dios din Peru, arătat în imaginile de mai sus, găzduiește una dintre cele mai mari industrii de minerit independent de aur de pe Pământ. Aproximativ 30.000 de mineri care lucrează în afara reglementărilor Guvernului prospectează în mod ilegal zona, defrișând pădurea amazoniană cu excavatoare și basculante astfel încât să dezgroape aurul din subteran.

Mineritul ilegal poate fi o adevărată binecuvântare pentru muncitorii săraci din Madre de Dios, însă practica este în detrimentul pădurii amazoniene, potrivit unui studiu din 2011 publicat în jurnalul PLOS One. Mineritul pentru aur este principala cauză de defrișare în regiune.

Un risc și pentru comunitățile locale

Aceste operațiuni nereglementate reprezintă un risc și pentru comunitățile locale. Minerii amestecă sedimentele cu mercur astfel încât să separe aurul de alte minerale. Drept rezultat, până la 55 de tone de mercur ajung în râuri sau atmosferă în fiecare an. Localnicii care consumă mult pește din aceste râuri poluate au o șansă de trei ori mai mare să fie dezvolte intoxicație cu mercur față de oamenii care nu consumă pește, potrivit Live Science.

Însă, văzute din spațiu, aceste realități dure se estompează. Prin ochii astronautului care a surprins aceste imagini la data de 14 decembrie 2020, lumea de jos pare doar un simplu „râur de aur”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O rețea vastă de sate și drumuri, aranjate precum Universul, a fost descoperită în pădurea amazoniană

„Opere antice de artă” care arată oameni și animale dispărute la sfârșitul ultimei ere glaciare, descoperite în jungla amazoniană

Incendiile din pădurea amazoniană devin tot mai puternice. Mii de focuri au cuprins Plămânul Verde al Planetei

Pădurea amazoniană poate să dispară în timpul vieţii noastre – studiu ONU

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase