Home » Natură » Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a făcut încă un pui la vârsta de 70 de ani

Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a făcut încă un pui la vârsta de 70 de ani

Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a făcut încă un pui la vârsta de 70 de ani
Sursa foto: Jon Brack/Midway Atoll National Wildlife Refuge
Publicat: 08.03.2021

La onorabila vârstă de 70 de ani, Wisdom este albatrosul din Pacificul de Nord care tocmai a făcut încă un pui.

Cunoscută drept „cea mai bătrână pasăre cunoscută din istorie”, Wisdom a trăit mai mult decât foștii săi parteneri și decât biologul Chandler Robbins, cel care i-a atașat prima brățară de monitorizare în anul 1956.

Puiul lui Wisdom a venit pe lume la data de 1 februarie, în parcul național al atolului Midway din Nordul Pacificului, acolo unde peste 1 milion de albatroși revin la cuiburi în fiecare an.

Albatrosul Wisdom a făcut peste 30 de pui de-a lungul vieții sale

Partenerul lui Wisdom, Akeakamai, care îi este alături încă din 2010, este tatăl puiului, potrivit Serviciului pentru Animae Sălbatice și Pești din SUA (USFWS). De asemenea, reprezentanții USFWS au precizat că albatroșii își găsesc parteneri prin intermediul „petrecerilor cu dans”.

„Noi credem că Wisdom a mai avut și alți parteneri. Deși albatroșii se împerechează pe viață, aceștia pot găsi noi parteneri dacă este nevoie, spre exemplu dacă trăiesc mai mult decât partenerii lor”, a precizat dr. Beth Flint, de la USFWS.

Specialiștii de la USFWS estimează că Wisdom, care înseamnă „înțelepciune” în limba engleză, a făcut peste 30 de pui de-a lungul vieții sale.

„Este cu adevărat un motiv de sărbătoare”

Sean Dooley, manager la organizația BirdLife Australia, a fost foarte încântat de vestea că Wisdom a făcut încă un pui.

„Având în vedere că revine la cuib la fiecare doi ani, comunitatea internațională de ornitologi este mereu curioasă sa vadă dacă Wisdom a reușit să se întoarcă la cuib. Șansele sunt deseori împotriva albatroșilor, așa că atunci când se întâmplă este cu adevărat un motiv de sărbătoare”, a spus Dooley, citat de The Guardian.

Cât despre vârsta înaintată a lui Wisdom, Dooley a precizat că „în cazul multor animale sălbatice, acestea sunt fertile chiar până la bătrânețe”. „Doar primatele și balenele au o durată de viață extinsă după fertilitate”, a adăugat Dooley.

„În lumea păsărilor, cealaltă specie cu o durată de viață extrem de îndelungată este papagalul, în special cel cockatoo”, a mai precizat Dooley.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce trebuie să știi despre albatroși, cele mai mari păsări zburătoare din lume

Cum pot fi albatroşii noua armă în lupta contra pescuitului ilegal

Păsările folosesc o „hartă invizibilă” pentru a se ghida în locuri în care nu au mai călătorit niciodată

Păsările au un misterios „simț cuantic”, iar cercetătorii l-au observat direct pentru prima oară în istorie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase