Home » Natură » Două pisici de mare au născut pui la un acvariu din Noua Zeelandă, deși nu au mai interacționat cu masculi în ultimii ani

Două pisici de mare au născut pui la un acvariu din Noua Zeelandă, deși nu au mai interacționat cu masculi în ultimii ani

Sursa foto: Sea Life Kelly Tarlton's Aquarium/ Youtube
Publicat: 26.01.2021

Două pisici de mare au surprins îngrijitorii de la un acvariu din Noua Zeelandă și a șocat oamenii de știință, după ce au născut pui în ciuda faptului că în bazinul lor nu există masculi.  

Cele două femele, Nibble și Spot, sunt ținute la SEA Life Kelly Tarlton’s Aquarium din Auckland și au născut pui în Ajunul Anului Nou în ciuda faptului că cele două animale nu au mai fost în preajma unui mascul de doi ani.

Andrew Christie, reprezentant al instituției, a precizat că cea mai probabilă explicație este că pisicile de mare au stocat lichid seminal de la ultima întâlnire cu un mascul.

Care este cea mai probabilă explicație pentru nașterea misterioasă

Stocarea lichidului seminal este o strategie destul de comună în rândul speciilor de pești, precum și la insecte, lilieci și țestoase, fiind o formă de „poliță de asigurare” în cazul în care găsirea unui partener în sălbăticie este mai complicată. Oamenii de știință cred că sperma poate fi păstrată până la 2 ani, gata să fie folosiți la ovulație.

„Pare destul de obișnuit la speciile care nu se întâlnesc atât de frecvent”, a explicat Adele Dutilloy, de la Institutul Național pentru Cercetarea Apei și Atmosferei (NIWA) din Noua Zeelandă.

La începutul lunii ianuarie, Dutilloy a descoperit prima dovadă a stocării de lichid seminal în speciile de rechini care trăiesc la mari adâncimi, care trebuie să profite la maxim de „oportunitățile de împerechere”. „Împerecherea la rechini poate fi foarte agresivă”, a adăugat Dutilloy.

Ce este partenogeneza sau „nașterea virgină”

Însă, în cazul pisicilor de mare de la acvariul Kelly Tarlton’s, Dutilloy a spus că o explicație mai probabilă este partenogeneza (sau „naștere virgină”), ceea ce reprezintă procesul de reproducere asexuată, prin care un embrion se dezvoltă dintr-un ovul care nu a fost fecundat.

În comparație cu rechinii, Dutilloy a explicat că stocarea lichidului seminal este destul de neobișnuită la pisici de mari, în timp ce partenogeneza a fost documentată și la alte specii de pisici de mare, potrivit The Guardian.

O altă pisică de mare numită Freckle s-a reprodus în acest mod la SEA LIFE Sydney Aquarium din Sydney, Australia, în 2018, în ciuda faptului că nu se mai întâlnise cu un mascul de aproape 10 ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă

Ritmul de topire al ghețarilor din Noua Zeelandă s-a dublat

O întreagă colonie de păsări rare a dispărut fără urmă. Oamenii de știință din Noua Zeelandă sunt contrariați

Continentul aflat sub Noua Zeelandă a fost cartografiat pentru prima dată. Acum poți explora Zealandia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase