Home » Istorie » Misterul unei celebre oglinzi de obsidian, pentru spiritism, a fost elucidat

Misterul unei celebre oglinzi de obsidian, pentru spiritism, a fost elucidat

Misterul unei celebre oglinzi de obsidian, pentru spiritism, a fost elucidat
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.10.2021

O cercetare indică faptul că oglinda de obsidian deținută de John Dee, un celebru astronom și ocultist în perioada elizabetană, are origini aztece.

John Dee a fost matematicianul, astronomul curții și consilierul reginei Elisabeta I, pe care profesorul Stuart Campbell, de la Universitatea din Manchester, l-a descris ca fiind „astronom, alchimist și matematician”. John Dee s-a implicat mai târziu în spiritism și ocultism, căutând să vorbească cu îngerii și spiritele din alte lumi, folosind oglinzi și cristale.

Multă vreme, cercetătorii au bănuit că oglinda de obsidian (expusă acum în British Museum) provenea de la aztecii din Mexic, cu toate acestea, nicio înregistrare istorică sau o relatare contemporană nu a putut dovedi originea obiectului.

Un studiu publicat în revista Antiquity a rezolvat acum misterul acestei oglinzi de spiritism, după o analiză geochimică și folosirea razelor X pentru a măsura compoziția oglinzii.

Echipa de cercetători, de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) și Institutul Sobolev pentru Geologie și Mineralogie din cadrul Academiei Ruse de Științe, a studiat patru obiecte din British Museum – oglinda lui John Dee, alte două oglinzi aztece și o placă de obsidian dreptunghiulară, lustruită. Oamenii de știință au comparat „amprentele” unice pentru a urmări originile materialului.

Obsidianul, extrem de valoros pentru azteci

Astfel, au constatat că toate obiectele erau realizate din obsidianul mexican exploatat de azteci și că oglinda lui John Dee își avea originea în apropiere de Pachuca, în prezent statul Hidalgo. În perioada aztecă, Pachuca a fost invadată de Tripla Alianță Aztecă, între 1427 și 1430, dar mai târziu va fi cucerită de spanioli, în 1528.

azteci oglinda obsidian john dee
Credit foto: British Museum

Pentru azteci, obsidianul avea o semnificație spirituală. Este posibil să fi fost folosit ca parte a practicilor medicinale, ca un scut împotriva spiritelor rele sau ar fi putut captura suflete pe suprafața sa reflectorizantă. Una dintre zeități, Tezcatlipoca, era chiar numită „oglinda fumătoare” și adesea descrisă ca purtând oglinzi circulare de obsidian, ca simboluri ale premoniției și puterii.

Asemenea valori simbolice le-ar fi putut face obiecte extrem de atrăgătoare pentru europeni, care le-au colectat și adus acasă  în urma cuceririi aztecilor. Faptul că oglinzile au fost adesea privite ca artefacte magice în Europa poate să fi servit ca o motivație suplimentară.

Aceste oglinzi aztece au fost obiecte noi și exotice care și-au găsit un loc în multe colecții timpurii din Europa. Poveștile despre semnificația oglinzilor s-ar putea să fi călătorit cu ele și ar fi putut fi motivul pentru care John Dee a obținut o astfel de oglindă.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 7 comori antice disparute

Un lingou de aur descoperit în Mexico City s-a dovedit a fi fost furat de la azteci

Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal

Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico (FOTO)

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase