Home » Istorie » Povestea canibalismului și dovezile răzbunării lui Hernán Cortés în cucerirea Mexicului, scoase la iveală

Povestea canibalismului și dovezile răzbunării lui Hernán Cortés în cucerirea Mexicului, scoase la iveală

Povestea canibalismului și dovezile răzbunării lui Hernán Cortés în cucerirea Mexicului, scoase la iveală
Credit foto: Melitón Tapia INAH
Publicat: 25.01.2021

Descoperirile arheologice recente au dezvăluit o poveste sângeroasă din timpul colonizării spaniole a Mexicului din care nu lipsesc sacrificii umane, canibalism și o răzbunare cruntă a conchistadorului Hernán Cortés.

Printre ruinele din Tecoaque, un oraș aliat aztec, arheologii au descoperit rămășițele femeilor și ale copiilor care par să fi fost uciși și mutilați de coloniștii spanioli. Cu toate acestea, arheologii suspectează că nu a fost doar un act de violență aleatoriu, ci un gest de răzbunare ca răspuns la o catastrofă care a avut loc cu câteva luni mai devreme.

În 1520, locuitorii orașului Tecoaque au sacrificat și canibalizat în jur de 450 de persoane, inclusiv bărbați, femei și copii spanioli, și zeci de soldați dintr-un amestec de culturi indigene. Carnea lor a fost mâncată și multe din oasele lor au fost sculptate ca trofee.

Când Hernán Cortés, unul dintre principalii cuceritori spanioli, a auzit despre aceast masacru, i-a ordonat lui Gonzalo de Sandoval să organizeze represalii violente la începutul anului 1521.

Această poveste a fost recent scoasă la iveală de Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INHA), pe baza unor noi dovezi arheologice și relatări istorice, precum „Adevărata istorie a cuceririi Noii Spanii” de Bernal Díaz del Castillo și cea de-a treia scrisoare trimisă de Hernán Cortés regelui Spaniei, Carol Quintul.

Populația orașului a crescut după masacrarea spaniolilor

Excavațiile recente de la Tecoaque, care înseamnă „locul unde i-au mâncat” în limba nahuatl a aztecilor, au dezvăluit peste 25.000 de artefacte, iar investigațiile sunt în curs de desfășurare.

Dovezile masacrului de la Tecoaque / Credit foto: Melitón Tapia INAH

Se pare că populația orașului a crescut brusc după masacrarea spaniolilor, cel mai probabil deoarece oamenii din apropiere au venit în număr mare pentru a participa la ceremoniile de sacrificiu. Săpăturile au scos la iveală și faptul că Tecoaque a început să fie fortificat în această perioadă, fiind construite ziduri în jurul orașului.

Enrique Martínez Vargas, un arheolog de la INHA, a precizat că acest lucru sugerează că locuitorii din Tecoaque știau că un contraatac era iminent. Din păcate pentru ei, apărarea lor nu a fost suficientă pentru forțele lui Gonzalo de Sandoval, mâna dreaptă a lui Hernán Cortés.

Răzbunarea spaniolilor și distrugerea orașului

„Unii războinici care stăteau în oraș au reușit să fugă, dar femeile și copiii au rămas, fiind principalele victime”, a explicat Vargas, citat de IFL Science.

„O porțiune de 120 de metri din drum confirmă acest lucru, cu descoperirea unei duzini de schelete de femei care par să ‘protejeze’ rămășițele a zece copii cu vârste cuprinse între cinci și șase ani”, a adăugat el.

Femeile și copiii care se ascunseseră în camerele lor au fost la rândul lor mutilați, dovadă fiind oasele tăiate, descoperite pe vechile podele. Templele au fost, de asemenea, incendiate și sculpturile zeilor decapitate. Așa a fost distrus acest oraș, care a reprezentat o rezistență pentru Cortés”, a mai spus Vargas.

Mai târziu în acel an, în august 1521, liderul capitalei aztece Tenochtitlán a fost capturat și Imperiul Aztec a fost zdrobit. Mexicul a căzut în fața lui Hernán Cortés și a devenit parte a Imperiului Spaniol.

Vă recomandăm să citiți și:

„Misiune imposibilă” în Austria: Soția președintelui mexican încearcă să recupereze coroana unui rege aztec

Descoperirea unui sit cu un sacrificiu uman poate aduce noi informaţii despre azteci

Originile artefactelor din turcoaz ar putea rescrie istoria aztecilor

Arheologii au făcut o descoperire fără precedent în oraşul aztec Teotihuacan, ”reşedinţa zeilor”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase