Home » D:News » Rusia refuză să lanseze sateliții britanici OneWeb dacă nu îi sunt îndeplinite cererile

Rusia refuză să lanseze sateliții britanici OneWeb dacă nu îi sunt îndeplinite cererile

Rusia refuză să lanseze sateliții britanici OneWeb dacă nu îi sunt îndeplinite cererile
O rachetă Soyuz, încărcată cu 36 de sateliți OneWeb, programată pentru lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Credit: Roscosmos/Twitter
Publicat: 04.03.2022

O rachetă rusească Soyuz, alături de 36 de sateliți de internet OneWeb, este programată să fie lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pe 4 martie 2022. Dar Rusia a impus noi cerințe pentru OneWeb și guvernul britanic, punând sub semnul întrebării lansarea.

Roscosmos nu va lansa trei duzini de sateliți de internet OneWeb, așa cum era planificat, dacă compania nu îndeplinește noi cerințe, a anunțat agenția spațială rusă.

Roscosmos a rulat o rachetă Soyuz până la rampa de lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, operat de Rusia, care transporta 36 de sateliți pentru compania OneWeb, cu sediul la Londra. La scurt timp după lansare, directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a făcut o declarație online potrivit căreia agenția nu va lansa sateliții așa cum a fost planificat dacă firma nu garantează că nava nu va fi folosită în scopuri militare.

Roscosmos a stopat legăturile cu partenerii săi de lungă durată

În plus, Roscosmos a mai cerut guvernului britanic să își retragă investițiile în companie, ca o altă condiție pentru lansare. Guvernul britanic a ajutat la scoaterea OneWeb din faliment la sfârșitul anului 2020, potrivit Space.

În cazul în care aceste cereri nu sunt îndeplinite, Roscosmos va îndepărta racheta Soyuz-2.1b care transportă sateliții de pe rampa de lansare.

„Nu există nicio negociere cu privire la OneWeb. Guvernul britanic nu-și vinde partea sa. Suntem în contact cu ceilalți acționari pentru a discuta următorii pași”, a declarat prin intermediul Twitter, deputatul britanic Kwasi Kwarteng, care ocupă funcția de secretar de stat pentru afaceri, energie și strategie industrială.

Roscosmos a întrerupt legăturile cu unii dintre partenerii săi

Cererile Rusiei vin în contextul în care națiunea a invadat Ucraina, o acțiune care a fost condamnată vehement de multe țări din întreaga lume, inclusiv de SUA și Marea Britanie. O astfel de condamnare a inclus noi sancțiuni economice, impuse de SUA și de alte națiuni.

Roscosmos a tăiat legăturile cu unii dintre partenerii săi de lungă durată, invocând sancțiunile ca justificare. Astfel, Roscosmos a anunțat că nu va mai colabora cu Agenția Spațială Europeană la portul spațial european din Guiana Franceză, pe coasta de nord a Americii de Sud.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roscosmos caută o actriță cu abilități speciale pentru un film pe Stația Spațială Internațională

Roscosmos anunță că problemele de pe Stația Spațială Internațională au fost rezolvate

NASA plăteşte Boeing mai scump pentru a duce astronauţi în spaţiu, iar Elon Musk este nemulţumit. Suma este mult mai mare chiar şi faţă de preţul plătit către Roscosmos

Roscosmos pregăteşte primul rover lunar cu trunchi uman

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase