Home » D:News » Cel mai mare piton descoperit vreodată în statul american Florida are o lungime de temut

Cel mai mare piton descoperit vreodată în statul american Florida are o lungime de temut

Publicat: 27.06.2022

Cel mai mare piton birmanez văzut vreodată în Florida a fost descoperit și ademenit din ascunzătoarea sa din Everglades de către cercetătorii care au folosit un alt piton ca momeală.

Șarpele uriaș era o femelă, măsurând aproape 5,4 metri lungime și cântărind 97 de kilograme – 13,6 kilograme mai mult decât următorul cel mai mare piton găsit vreodată în stat.

Majoritatea acestor pitoni (Python bivittatus) care se găsesc în Florida au o lungime între 1,8 și 3 metri, deși în habitatele lor native din Asia de Sud-Est, șerpii ating în mod obișnuit 5,4 metri, iar cei mai mari pot atinge lungimi de 6 metri sau mai mult, conform Comisiei pentru conservarea peștilor și a vieții sălbatice din Florida.

De când au fost introduși în Florida în anii 1970, pitonii invazivi s-au reprodus cu succes în regiunile sudice ale statului, unde pradă multe păsări și mamifere, precum aligatori sau câini de companie, indică Live Science.

Specia de pitoni Python bivittatus

În ciuda faptului că sunt mai mari decât majoritatea speciilor de șerpi nativi din Florida, pitonii birmanezi sunt extrem de greu de observat în vastele mlaștini și păduri subtropicale din Everglades sau zonele adiacente.

Într-un efort de a reduce aceste populații invazive prin atragerea femelelor active din punct de vedere reproductiv din ascunzătoare, vânătorii de pitoni de la Conservancy of Southwest Florida, o organizație cu sediul în Napoli, implantează trackere GPS în interiorul pitonilor de sex masculin și apoi trimit acești „șerpi cercetători” în sălbăticie, după cum precizează National Geographic.

„Este foarte important să se îndepărteze femelele mari cu capacitate de reproducere din aceste ecosisteme”, deoarece sunt capabile în mod disproporționat să producă mulți descendenți, a declarat Sarah Funck, biolog la Comisia pentru Conservarea Peștelui și Faunei Sălbatice din Florida.

Controlul populației de șerpi

Un șarpe „cercetător” lung de 3,7 metri pe nume Dionysus – poreclit Dion – a servit drept momeală pentru femela care a stabilit recordul, capturată în decembrie 2021.

La acel moment, echipa a observat că Dion s-a poziționat într-o anumită locație lângă Napoli, în ecosistemul din vestul Everglades. Atunci când s-au dus să verifice acest piton, l-au găsit încolăcit lângă o femelă monstruoasă. După un meci intens de lupte, cercetătorii au reușit să o strângă pe femela uriașă într-o pungă, pe care apoi au izolat-o și transportat-o la centrul lor de cercetare.

După ce a eutanasiat femela de șarpe, echipa a efectuat o necropsie pe reptilă. În interiorul corpului său, au găsit un record de 122 de „foliculi” de ouă – structuri aproximativ sferice care se maturizează în ouă odată fertilizate. În tubul digestiv al șarpelui, ei au găsit bucăți de blană, aglomerări de os dizolvat și o bucată de copită, dovada că ultima masă a pitonului a fost o căprioară adultă cu coadă albă.

Rezultatele necropsiei

Pe baza unor necropsii similare efectuate în trecut, oamenii de știință au aflat că pitonii birmanezi pradă aproximativ 24 de specii de mamifere, 47 de specii de păsări și două specii de reptile în statul Florida, potrivit National Geographic.

„Acești pitoni au capacitatea de a modifica total ecosistemul și aș spune că probabil că au făcut-o deja”, a declarat  Kristen Hart, ecologist la Centrul de Cercetare pentru Zone umede și acvatice de la US Geological Survey și colaborator cu echipa de conservare.

Vă mai recomandăm și:

Ce dezvăluie cele mai vechi fosile de piton descoperite vreodată

O femelă piton a depus ouă, deși nu s-a mai aflat în preajma unui mascul de 20 de ani

Momentul spectaculos în care un piton care înghiţise un prosop de plajă este salvat – VIDEO

Cel mai mare piton prins în Florida. Autorităţile au capturat un exemplar uriaş (FOTO)

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase