Home » Istorie » Un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, o premieră pentru dinozauri și reptile

Un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, o premieră pentru dinozauri și reptile

Publicat: 21.06.2022
Un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, o premieră pentru dinozauri și reptile
Credit foto: H Dhiman et al, Scientific Reports 2022

Un ou în interiorul altui ou, cunoscut drept ovum-in-ovo, este un fenomen adesea observat la păsări precum găini ale căror utere speciale sunt mult mai predispuse la acest „truc” în comparație cu reptilele. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, iar asta este o premieră pentru dinozauri, dar și reptile în general.

Acest ovum-in-ovo provine de la un dinozaur din grupul titanozaurilor, astfel dezvăluind indicii despre morfologia lor oviducte, care probabil era mai similară cu cea a păsărilor, acestea fiind foarte bine adaptate la depunerea succesivă de ouă. Asta ar putea sugera că acest grup de dinozauri sauropozi era capabil să depună ouă după ouă, la fel ca rudele lor îndepărtate.

Descoperirea „rară și importantă” provine din Formațiunea Lameta din Cretacicul Superior în India Centrală, așa cum este detaliat într-un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports. Cercetătorii au descoperit oul în Parcul Național de Fosile de Dinozauri Bagh, acolo unde au făsit 52 de cuiburi de titanozauri în apropiere de satul Padlya.

Așadar, ce ne spune fosila ovum-in-ovo despre sauropode?

Unul dintre cuiburi conținea 10 ouă, inclusiv oul fosilizat în alt ou fosilizat. Importanța acestui ovum-in-ovo este faptul că dezvăluie strategiile reproductive și morfologia organelor asociate ale dinozaurilor.

Reptilele, cum ar fi țestoasele marine, depun ouăle toate în același timp dintr-un uter generalizat, depozitând sute de ouă într-o singură repriză. În schimb, păsările au un uter special care depune un singur ou iar apoi începe producția altuia, fapt considerat a fi corelat cu formațiunea acestor ouă deformate și duble.

Crocodilii au utere speciale și segmentate, mai similare cu cele ale păsărilor, însă recurg la metoda reptiliană de a depune toate ouăle în același timp. Așadar, ce ne spune fosila ovum-in-ovo despre sauropode?

Un detaliu important în biologia evolutivă și o premieră pentru știință

„Descoperirea oului ovum-in-ovo de la un titanozaur sugerează că morfologia oviductă era similară cu cea a păsărilor. Această nouă descoperire subliniază faptul că patologia ovum-in-ovo nu este unică păsărilor și că dinozaurii sauropozi împărtășeau un comportament reproductiv foarte similar cu cel al altor arhosaurilor”, au explicat oamenii de știință, citați de IFL Science.

Astfel, studiul sugerează că sauropodele aveau mai multe în comun cu păsările și crocodilii decât aveau cu non-arhosaurii, fiind un detaliu important în biologia evolutivă și o premieră pentru știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Paleontologii au descoperit fosilele celui mai mare dinozaur prădător din Europa

Fosilele dinozaurului care au inspirat fioroșii Velociraptori din Jurassic Park, vândute la licitație

Premieră în studiul fosilelor. Semințele au încolțit într-un con de brad păstrat în chihlimbar

Fosile descoperite în Canada ar putea fi dovezile celor mai vechi animale de pe Terra

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase