Home » Natură » Ce dezvăluie cele mai vechi fosile de piton descoperite vreodată

Ce dezvăluie cele mai vechi fosile de piton descoperite vreodată

Ce dezvăluie cele mai vechi fosile de piton descoperite vreodată
Sursa foto: Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung
Publicat: 26.12.2020

Oamenii de știință au descoperit cele mai vechi fosile de piton documentate vreodată, o bestie alunecoasă care a trăit în urmă cu 38 de milioane de ani în Germania de astăzi.

Găsite în apropiere de un lac antic, fosilele ajută cercetătorii să afle mai multe despre originea pitonilor. Anterior, nu era clar dacă pitonii au venit de pe continente din emisfera sudică, acolo unde trăiesc în zilele noastre, sau emisfera nordică, acolo unde pot fi găsite astăzi cele mai apropiat rude ale lor. Însă, această specie descoperită recent, poreclită Messelopython freyi, sugerează că pitonii au evoluat în Europa.

„Până acum, nu au existat fosile care ne-au ajutat să decidem între emisfera nordică și cea sudică. Fosilele noi sunt de departe cele mai vechi, iar având în vedere că au fost găsite în Europa susțin ideea originii în emisfera nordică”, a spus Krister Smith, paleontolog la Institutul de Cercetare Senckenberg din Frankfurt, Germania.

Situl arheologic era pe cale să devină o groapă de gunoi

Fosilele M. freyi au fost descoperit la situl arheologic Messel, din apropiere de Frankfurt. Situl era pe cale să devină o groapă de gunoi în anii 1970. Însă, încă de pe atunci, locul era cunoscut pentru fosilele remarcabile pe care le ascunde, ce datează din eocen, în urmă cu între 57 și 36 milioane de ani. Astfel, în 1995, locul a devenit un sit al UNESCO. Printre fosilele dezgropate aici se numără o iapă gestantă, țestoase și cărăbuși.

M. freyi ar fi fost de mărimea pitonilor mici din zilele noastre, ajungând la aproape 1 metru în lume. Pitonul antic dezvăluie și detalii despre relația speciei cu șerpii boa constrictor, potrivit Live Science.

„Unul dintre cele mai interesante aspecte ale descoperirii”

Descoperirea arată că acest piton european timpuriu a trăit alături de șerpii boa, o concluzie neașteptată având în vedere că șerpii boa nu mai trăiesc în ziua de azi alături de pitoni. În general, șerpii boa trăiesc în America de Sud și Centrală, Madagascar și Oceania de Nord, în timp ce pitonii pot fi găsiți în Africa, Asia de Sud-Est și Australia. „Acesta este unul dintre cele mai interesante aspecte ale descoperirii”, a adăugat Hussam Zaher, unul dintre autorii studiului care dezvăluie detalii despre fosilele antice.

Oamenii de știință deja știau că șerpii boa trăiat în Europa în timpul paleogenului timpuriu, care a durat între 66 și 23 milioane de ani în urmă. Acum, este clar faptul că și pitonii au trăit aici, astfel că apar întrebări despre cum au putut acești „competitiori”, care își strivesc prada până la moarte, să coexiste.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un șarpe fără cap pare că ar putea ataca un om

Șarpe iridescent cu solzi ciudați, care aparține unui gen foarte rar, descoperit în Vietnam

Descoperire neașteptată în Florida: un șarpe cu două capete

Oamenii de știință au analizat cu ajutorul razelor X mumiile egiptene ale unei pisici, un șarpe și o păsăre. Ce au aflat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase