Home » Cultură » Vizionarea artei online poate îmbunătăți starea de bine

Vizionarea artei online poate îmbunătăți starea de bine

Publicat: 14.07.2022

Vizionarea artei în timp ce vizitați galerii și muzee poate avea efecte puternice asupra stării de spirit, a stresului și a stării de bine a unei persoane. Dar este valabil acest lucru și pentru vizionarea artei online?

Un nou studiu, realizat de psihologii conduși de MacKenzie Trupp și Matthew Pelowski, a investigat dacă vizionarea artei online are același efect pozitiv asupra oamenilor.

Concluzia lor: o vizită de doar 3 minute la o expoziție de artă sau culturală online aduce, de asemenea, efecte pozitive semnificative asupra stării de bine subiective.

Vizionarea artei online a crescut în timpul pandemiei

În primul val al pandemiei de COVID-19, instituțiile artistice și culturale au făcut rapid trecerea de la sediile lor staționare la internet. Pentru prima dată, muzeele digitale și galeriile de artă online au ajuns în centrul atenției publice.

Acest lucru a avut două efecte: în primul rând, obiectele de artă și culturale puteau fi accesate de pe canapelele cetățenilor de pe tot globul. În al doilea rând, arta a avut ocazia să ajungă la un public mult mai larg decât înainte, scrie Medical Xpress.

În ultimul deceniu, oamenii de știință au efectuat numeroase cercetări care demonstrează că arta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și stării de bine. Cu toate acestea, nu se știa dacă aceste efecte ar putea fi simțite și prin intermediul internetului.

Arta îmbunătățește starea de bine

În studiul publicat în Frontiers in Psychology, dr. MacKenzie Trupp, Matthew Pelowski, de la grupul de cercetare Arts and Research on Transformation of Individuals and Society și colegii lor de la Department of Psychology și de la Max Planck Institute for Psycholinguistics, din Țările de Jos, i-au rugat pe participanți să viziteze expoziții de artă accesibile prin intermediul smartphone-urilor, tabletelor și computerelor.

Înainte și după vizită, starea psihologică și starea de bine au fost măsurate pentru a determina în ce măsură a fost benefică vizionarea artei online.

Rezultatele au arătat că chiar și vizionările foarte scurte pot avea efecte semnificative, reducând starea de spirit negativă, anxietatea și singurătatea, și oferind o stare de bine subiectivă mai bună.

Aplicațiile studiului pot merge dincolo de muzee și galerii

Aceste rezultate au fost comparabile cu experiențele în natură și vizitele la galerii de artă fizice. În urma cercetărilor ulterioare, experiențele subiective personale ale indivizilor au devenit un aspect important de luat în considerare. Echipa de cercetare a descoperit că cu cât oamenii au găsit arta mai semnificativă sau mai frumoasă și cu cât au avut mai multe sentimente pozitive în timp ce o vizionau, cu atât beneficiul a fost mai mare.

Aceste rezultate demonstrează că vizionarea online de scurtă durată a artei poate îmbunătăți și susține starea de bine. În plus, acest studiu pune accent pe intervențiile artistice, o recomandare care poate fi implementată la fața locului sau făcută specifică spectatorilor individuali.

Acest studiu deschide noi căi pentru cercetări și aplicații ulterioare în spații precum sălile de așteptare, spitale și zonele rurale în care accesul la artă este limitat.

Vă recomandăm să citiți și:

Ai învăţat despre munca sa în domeniul ştiinţei la şcoală. Îţi mai aminteşti de constanta lui Avogadro?

Test de cultură generală. Care este cel mai estic oraș al României?

Ziua în care un savant francez a realizat primul vaccin antirabic din lume

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase