Home » Istorie » Cine a fost micenianul supranumit „Războinicul Grifon”?

Cine a fost micenianul supranumit „Războinicul Grifon”?

Cine a fost micenianul supranumit „Războinicul Grifon”?
Credit foto: Lynne Schepartz, Tobias Houlton/HVRU/University of Witwatersrand
Publicat: 09.09.2022

Folosind noi instrumente științifice, arheologii de la Universitatea din Cincinnati au descoperit că un lider grec antic cunoscut astăzi sub numele de „Războinicul Grifon” a trăit probabil în jurul orașului pe care ar fi ajuns să îl conducă.

Descoperirile fac parte din trei noi studii publicate în revista Science care au examinat ADN-ul antic al Războinicului Grifon și al altor 726 de oameni care au trăit înainte și în timpul Epocii Bronzului, pentru a afla mai multe despre originile și migrațiile lor pe cele trei continente din jurul Mării Mediterane.

„Atunci când ne uităm la ascensiunea civilizației miceniene, ADN-ul antic susține ideea că a fost un fenomen local, nu ceva importat din exterior”, a spus co-autorul Jack Davis, profesor de istorie antică. „Dezvoltarea statului de către micenieni a fost indigenă Greciei”, a spus Davis.

„Dezvoltarea statului de către micenieni a fost indigenă Greciei”

Printre rămășițele studiate pentru analiza ADN-ului antic au fost cele ale Războinicului Grifon, al cărui mormânt a fost descoperit în 2015 de Davis și Sharon Stocker.

Davis și Stocker au găsit mormântul sub o livadă de măslini din Pylos, un oraș de coastă din sudul Greciei. O expertiză medico-legală a stabilit că rămășițele aparțineau unui tânăr între 30 și 35 de ani, care era înstărit.

Mormântul său conținea arme, armuri și opere de artă prețioase, inclusiv o placă de fildeș împodobită cu imaginea mitologicului grifon, ființă fantastică jumătate vultur și jumătate leu, care i-a dat războinicului porecla.

Cercetătorii, interesați de originile grecilor

„Era un bărbat tânăr și bogat, care a îndeplinit diferite funcții: o funcție religioasă sau sacră, ca un războinic remarcabil și ca lider al poporului său”, a spus Stocker.

„A fost unul dintre primii regi ai Pilosului micenian. Până atunci au existat familii aristocratice concurente, ceea ce explică de ce au existat mai multe morminte tholos”, a spus Stocker. „Dar Războinicul Griffin a fost unul dintre primii indivizi care a unit toate aceste funcții în societate.”

„Această cercetare abordează o întrebare mai mare despre dinamica populației. De unde au venit grecii? Nu aveam cum să abordăm această întrebare fără să ne uităm la relațiile genetice”, a mai spus Davis.

ADN-ul antic susține, de asemenea, ceea ce experții au bănuit de-a lungul timpului. Războinicul Grifon provenea din regiunea pe care avea să o conducă mai târziu în viață. De asemenea, Davis a spus că noile dovezi resping sugestia că ar fi fost un invadator sau un străin.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu genetic scoate la iveală că grecii au într-adevăr origini ”mitice” şi sunt descendenţii micenienilor

Zeci de persoane, găsite pe o insulă nelocuită de la granița Greciei cu Turcia

Tezaur descoperit în România! Arheologii au găsit un mormânt care conține sute de inele de aur

Arheologii au descoperit un joc antic, făcut din oase. Ce ar putea însemna?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase