Home » Istorie » Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi

Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi

Credit foto: Egyptian-Italian Mission at West Aswan (EIMAWA)
Publicat: 19.01.2022

O echipă alcătuită din cercetători egipteni și italieni care desfășurau excavări în apropiere de Asuuan, Egipt, au descoperit un mormânt din perioada greco-romană care conținea 20 de mumii.

Excavările au fost efectuate de Universitatea din Milano și Consiliul Suprem al Antichităților (SCA), prin care cercetătorii au studiat zona din jurul mausoleului lui Aga Khan III. Mausoleul a fost construit în 1956 în locul unei necropole antice, care conține peste 300 de morminte din secolul VI î.Hr. și până în secolul IV e.n.

Arheologii au dat peste un mormânt de familie uriaș, numit AGH032, care a fost prădat de hoți în antichitate. Totuși, mormântul încă mai conține 20 de mumii care datează din perioada greco-romană.

O mumie cu un lănțișor de cupru și o placă inscripționată

Mormântul era ascuns de o structură dreptunghiulară care prezintă urme de ardere, precum și oase de animale, fragmente de ceramică, plăci și tăblițe de ofrande inscripționate cu hieroglife, potrivit HeritageDaily.

În apropiere de zidul estic al structurii, cercetătorii au descoperit o mumie cu un lănțișor de cupru și o placă inscripționată în limba greacă cu numele Nikostratos, care a fost cel mai probabil înlăturată de hoții de morminte în căutare de lucruri mai valoroase.

Mormântul în sine are o încăpere în care arheologii au găsit un sarcofag din teracota ce conținea mumia unui copil și un tip de mască funerară egipteană create din straturi de pânză sau papirus acoperite cu ipsos.

Numeroase mumii au fost prădate de hoți în antichitate

Încăperea face legătura cu alte patru camere funerare create în substratul de rocă în care majoritatea mumiilor erau așezate, deși mai multe prezintă semne de prădare. Arheologii au spus că numeroase bandaje și măști funerare au fost tăiate de hoții antici.

Un studiu al zonei a dus, de asemenea, la descoperirea de numeroase sarcofage în stare bună care au fost făcute din piatră sau argilă și datează din Perioada Târzie a Egiptului și până în perioada romană.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mumii cu limbi de aur, găsite în Egipt

Cum arătau egiptenii antici? Fețele a trei bărbați, reconstituite cu ajutorul ADN-ului mumiilor

Reanalizarea celebrei mumii Omul din Tollund a scos la iveală ceva neașteptat

Cel mai vechi tratament ginecologic, descoperit după analizarea unei mumii egiptene

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase