Home » Natură » Test de cultură generală. Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?

Test de cultură generală. Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?

Publicat: 16.09.2022

Fotosinteza este procesul prin care energia luminii este convertită în energie chimică, rezultând oxigen și compuși organici. Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?

Care parte din plantă desfășoară fotosinteza?

Se numește cloroplast și este un organit din celulele plantelor și ale anumitor alge, fiind locul în care se produce fotosinteza. Un cloroplast este un tip de plastidă (un organit asemănător unui sac cu o membrană dublă) care conține clorofilă pentru a absorbi energia luminoasă.

Care parte din plantă desfășoară fotosinteza și unde se găsește?

Cloroplastele sunt prezente în celulele tuturor țesuturilor verzi ale plantelor și algelor. Cloroplastele se găsesc și în țesuturile fotosintetice care nu par verzi, cum ar fi lamelele maro ale varecului gigant sau frunzele roșii ale anumitor plante.

La plante, cloroplastele sunt concentrate în special în celulele parenchimului mezofilei frunzelor (straturile celulare interne ale frunzei), conform Britannica.

De ce sunt cloroplastele verzi?

Cloroplastele sunt verzi deoarece conțin un pigment numit clorofilă, care este vital pentru fotosinteză. Clorofila apare sub mai multe forme distincte.

Clorofilele a și b sunt pigmenții majori găsiți în plantele superioare și în algele verzi.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte organite, cloroplastele și mitocondriile au cromozomi circulari mici, cunoscuți sub numele de ADN extranuclear.

ADN-ul cloroplastului conține gene care sunt implicate în aspecte ale fotosintezei și în alte activități ale cloroplastelor. Se crede că atât cloroplastele, cât și mitocondriile provin din cianobacteriile libere, ceea ce ar putea explica de ce posedă ADN care este diferit de restul celulei.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri

Evoluția se întâmplă mult mai rapid decât s-a crezut. Cu cât s-a accelerat procesul?

Tundra siberiană ar putea dispărea până la mijlocul acestui mileniu

De ce stresează atingerea plantele? Un mister vechi de 30 de ani, la un pas de a fi rezolvat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase