Home » Știință » Cum să aruncăm cât mai puțină mâncare

Cum să aruncăm cât mai puțină mâncare

Cum să aruncăm cât mai puțină mâncare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.04.2024

Lucy Leonardi aplică, de aproximativ șase ani, strategii de reducere a risipei alimentare acasă. După ce a participat la un program dedicat, ea a început să se gândească și mai mult la consumul familiei sale.

„Fiecare gospodărie trebuie să elaboreze un sistem pentru propriul frigiderul De exemplu, mie îmi place să rotesc ceea ce se află în sertarul cu produse crocante. Dacă devine puțin cam zbârcit, atunci îl pun în cutia folosește-l. Apoi, există o altă cutie doar pentru condimentele care sunt aproape de data de expirare”, spune Leonardi.

Leonardi, care conduce Who Does the Dishes (un blog culinar în care intervievează bucătari preocupați de sustenabilitate) dorește să ajute oamenii să găsească modalități creative de a folosi resturile de legume precum frunzele de conopidă, tulpinile de broccoli și vârfurile de morcov.

Educația, cheia în prevenirea risipei alimentare

De asemenea, ea spune că învățarea generației următoare despre produse este esențială pentru a reduce risipa și pentru a crește gradul de conștientizare a modului în care alimentele ajung de la fermă la masă.

„Acesta este cel mai bun lucru în ceea ce privește evitarea risipei alimentare. Puteți face acest lucru în familie. Trebuie să ne reconectăm cu asta și să anticipăm lucrurile care sunt de sezon… și să ne întoarcem la începuturile modului în care cresc alimentele”, spune Leonardi.

Aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite în fiecare an la nivel global, din care contribuția Australiei este de peste 7,6 milioane de tone – în principal, acestea provin din gospodării. Strategia națională privind risipa de alimente își propune să înjumătățească acest număr până în 2030, notează The Guardian.

Gospodăriile, generator important de alimente irosite

OzHarvest, care colectează excesul de alimente de la supermarketuri, cafenele, hoteluri, companii aeriene și restaurante și le distribuie în toată Australia persoanelor nevoiașe, a creat banda de etichetare „Use it up” (n. r. – folosește-o, în eng.) ca o strategie simplă de reducere a risipei alimentare în casă. Banda are sloganuri precum „gătește-mă”, „folosește-mă” și „alege-mă”, care sunt concepute pentru a acționa ca un îndemn vizual atunci când deschideți frigiderul sau congelatorul.

Mark Boulet, om de știință în domeniul comportamentului, spune că abordarea risipei alimentare este o provocare unică în materie de sustenabilitate în care toată lumea se poate implica.

„În ceea ce privește risipa de alimente, problema este în mare parte în gospodărie. Pentru lucruri cum ar fi schimbările climatice sau poluarea apei, există lucruri mici pe care le poți face, dar lucrurile cu adevărat importante sunt adesea dincolo de sfera de control a individului”, spune el.

Un raport OzHarvest a constatat că cei care au copii mici și un stil de viață ocupat sunt mai înclinați să genereze cele mai multe deșeuri alimentare, în special pentru că se adaptează la gusturile și preferințele alimentare pe care le au copiilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imaginile cu mâncare generate cu Inteligența Artificială par mai gustoase decât cele reale

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană

Care este mâncarea delicioasă care ne crește riscul de Alzheimer?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase