Home » Știință » Vești bune pentru cei cărora le place să mănânce broccoli

Vești bune pentru cei cărora le place să mănânce broccoli

Vești bune pentru cei cărora le place să mănânce broccoli
Foto: Ivy Guan et al., ACS Central Science, 2024
Publicat: 15.03.2024

A fost găsit un nou beneficiu al broccoliului. O substanță chimică găsită în mod natural în broccoli ar putea preveni și trata, în viitor, cheagurile de sânge care pot duce la accidente vasculare cerebrale, în prezent, a doua cauză principală de deces la nivel mondial.

Cercetătorii, conduși de o echipă de la Universitatea din Sydney (Australia), au efectuat o serie de teste de laborator pe 23 de compuși găsiți în mod obișnuit în plante pentru a determina predilecția lor de a se lega de trombocitele din sângele nostru.

Trombocitele au un rol critic în blocarea rănilor pentru a opri sângerarea, dar în circumstanțe specifice pot forma și cheaguri periculoase care blochează complet fluxul de sânge. În țesuturile vitale cum ar fi creierul și inima, fiecare moment de lipsă de oxigen prezintă riscul unor daune ireparabile, subliniază Science Alert.

Cercetătorii au descoperit încă un beneficiu al broccoliului

Acum a fost găsit un nou beneficiu al broccoliului. O substanță chimică găsită frecvent în legume crucifere precum broccoli, conopidă și germeni de broccoli s-a evidențiat pentru potențialul său ca agent anticoagulant. Cunoscut sub numele de sulforafan (SFN), compusul a atras deja atenția în trecut pentru potențialul său în prevenirea cancerului și în scăderea colesterolului.

Analiza detaliată a impactului SFN la nivel molecular a arătat că acesta poate încetini agregarea trombocitelor și poate împiedica formarea cheagurilor în condiții similare celor întâlnite în arterele noastre, aparent prin modificarea activității unei proteine numite PDIA6.

„Nu numai că compusul din broccoli este eficient în îmbunătățirea performanței medicamentelor care dizolvă cheagurile după un accident vascular cerebral, ci ar putea fi folosit ca agent preventiv pentru pacienții aflați într-un risc ridicat de accident vascular cerebral”, spune Xuyu Liu, de la Universitatea din Sydney.

Concluziile studiului fac ca SFN să merite investigat ca modalitate de reducere a riscului de accident vascular cerebral în unele dintre grupurile cele mai vulnerabile la acesta, mai ales că se găsește în mod natural în alimente precum broccoli, deja cunoscute pentru beneficiile aduse sănătății inimii și pentru protecția împotriva bolilor.

În ce situații ar putea fi folosit noul compus descoperit?

SFN ar putea fi folosit și în situații de urgență: tratamente administrate pacienților care au suferit un accident vascular cerebral, în scopul de a minimiza efectele asupra creierului. Aceste tratamente pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește daunele provocate de cheagurile de sânge și, în ultimă instanță, să salveze vieți.

Medicamentul actual care dizolvă cheagurile, numit activator tisular al plasminogenului (tPA), funcționează în protejarea împotriva leziunilor cerebrale în aproximativ 20% din cazuri. În experimentele pe șoareci, când SFN este combinat cu un tPA, rata de succes poate ajunge la 60%.

„Acest compus natural nu produce semne de sângerare, care este un efect secundar comun asociat cu agenții anticoagulanți testați în tratamentul accidentului vascular cerebral”, afirmă Liu.

Cercetarea încă este într-un stadiu incipient și încă nu s-au efectuat teste pe oameni. Nu se știe încă dacă o dietă îmbogățită cu broccoli ar fi suficientă pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral de una singură, dar aceasta este o chestiune pe care o pot aborda studiile viitoare.

Ceea ce se știe este dimensiunea problemei de sănătate abordate: aproximativ 15 milioane de oameni suferă anual de accidente vasculare cerebrale, aproximativ o treime dintre aceste cazuri ducând la deces și aproximativ o treime producând dizabilități permanente de diferite tipuri.

„Suntem foarte entuziasmați de izolarea unui compus natural care ar putea avea efecte benefice uriașe. Studiile noastre vor continua să exploreze modul în care compușii foarte purificați din legume pot avea efecte benefice în procesele bolilor”, spune Liu.

Cercetarea a fost publicată în ACS Central Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de o particulă din aer

Test de cultură generală. Ce legume sunt de fapt flori?

Metoda simplă care te scapă de contaminarea cu E. coli din salata verde

Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase