Home » Știință » Care este mâncarea delicioasă care ne crește riscul de Alzheimer?

Care este mâncarea delicioasă care ne crește riscul de Alzheimer?

Publicat: 07.02.2024

Imaginați-vă că savurați un burger extraordinar, însoțit de cartofi prăjiți și o sticlă de suc. Ar putea părea divin. Dar ați alege aceeași combinație dacă ați ști că mâncarea delicioasă aduce riscuri serioase pentru sănătatea neurologică?

Din nefericire, conform unui nou studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, o dietă bogată în carne și alimente procesate este puternic legată de dezvoltarea bolii Alzheimer.

Oamenii de știință de la Bond University (Australia) au descoperit această „corelație puternică” prin studierea obiceiurilor alimentare ale unui număr de 438 de persoane. Din această cohortă, 108 participanți au fost diagnosticați cu Alzheimer, iar restul nu aveau această boală.

Care este mâncarea delicioasă care ne crește riscul de Alzheimer?

Cercetătorii au ajuns la concluzia lor după ce au efectuat o analiză statistică folosind datele din Studiul Australian de Imagistică Biomarker și Stil de Viață al Îmbătrânirii, conform unui comunicat despre cercetare. Practic, oamenii de știință au urmărit ce mâncau participanții pentru a stabili legăturile pe care le-ar putea avea hrana cu dezvoltarea ulterioară a bolii Alzheimer.

În general, pacienții cu Alzheimer aveau tendința să consume o dietă bogată în „alimente procesate și carne”. Mâncarea delicioasă consumată în mod regulat înseamnă carne de vită, plăcintă cu carne, cârnați, șuncă, hamburgeri și pizza; practic, o varietate de alimente precum cele dintr-un mall.

Comparativ cu cohorta sănătoasă, persoanele cu Alzheimer aveau, de asemenea, tendința de a consuma mai puține fructe și legume, și, interesant, beau vin în rate mai mici. Studiul pare a fi un semnal de avertizare: consumul unei diete „decadente”, bogate în carne procesată, ar putea duce la probleme grave ulterior.

„Dezvoltarea bolii Alzheimer în creier începe la vârsta mijlocie, iar efectele sale îi pot fi atribuite unui stil de viață necontrolat încă de la o vârstă mai fragedă. Sensibilizarea tinerilor cu privire la beneficiile consumului de verdeață, alimente organice sau mese gătite acasă este esențială, în locul obișnuinței de a se deda regulat la alimente nesănătoase sau procesate”, a declarat autoarea principală a studiului, doctoranda în biostatistică Tahera Ahmed.

Boala Alzheimer încă nu poate fi explicată pe deplin

Acest studiu face parte dintr-un corp în continuă creștere de cercetări care arată că ceea ce mâncăm poate influența dacă dezvoltăm demență sau Alzheimer mai târziu în viață, notează Futurism.

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este puțin neclar. S-ar putea ca consumul de alimente grase și procesate să crească inflamația și oxidarea în corpul nostru, ducând la funcționarea necorespunzătoare a creierului.

Sau ar putea exista un mecanism diferit care încă nu este înțeles, deoarece încă nu există o explicație pentru însăși boala Alzheimer. Cercetătorii încearcă să vadă și dacă compoziția biomului intestinal ar putea influența traiectoria sănătății cerebrale.

Vă recomandăm să citiți și:

Chiar și țigările electronice fără nicotină pot afecta plămânii, arată un studiu

Educația salvează vieți! Oamenii cu studii au un risc de mortalitate mai mic

Ce se întâmplă în creier după o despărțire?

Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase