Home » D:News » Primul cetățean european condamnat în Hong Kong în baza unei legi impuse de China

Primul cetățean european condamnat în Hong Kong în baza unei legi impuse de China

Primul cetățean european condamnat în Hong Kong în baza unei legi impuse de China
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.04.2024

Un portughez a devenit primul cetățean european încarcerat în Hong Kong în temeiul legii privind securitatea națională impusă de China, o lege criticată pe scară largă de grupurile de apărare a drepturilor omului.

Joseph John, cunoscut și sub numele de Wong Kin-chung, are pașaport portughez și rezidență în Hong Kong și a locuit anterior în Marea Britanie.

El a fost arestat pentru că a postat conținut pro independență și anti China pe rețelele de socializare, după ce s-a întors în Hong Kong pentru a-și vizita familia în 2022, relatează BBC.

Dominația Chinei asupra Hong Kong

În februarie, el a fost acuzat de „secesiune”, iar recent a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Conform legii, secesiunea reprezintă infracțiunea de a susține separarea Hong Kong-ului de China.

John, în vârstă de 41 de ani, a fost anterior șeful unui grup puțin cunoscut care se autointitula Partidul Independenței Hong Kong-ului, unde a gestionat conturile de Facebook și alte conturi de socializare ale grupului, precum și un site înregistrat în Marea Britanie.

Grupul a pledat pentru o intervenție străină în ceea ce privește dominația Chinei asupra Hong Kong-ului în urma protestelor pro democrație din 2019.

În urma reprimării protestelor de către Beijing, grupul a cerut ca „Marea Britanie și SUA să trimită trupe în Hong Kong”, cu postări online despre petiții pentru o intervenție străină. Paginile au fost închise în 2022, când John s-a întors în Hong Kong pentru a-și vizita mama bolnavă și a fost arestat de autorități.

A fost condamnat la cinci ani de închisoare

El a pledat vinovat de „incitare la secesiune”. În procesul în care a fost condamnat, judecătorul Ernest Lin a declarat că John a „distorsionat istoria, a demonizat China și a făcut apel la țările străine să distrugă Hong Kong și China prin mijloace politice sau pur și simplu violente”.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pedeapsa minimă obligatorie pentru cazurile considerate grave din legea privind securitatea națională.

Tags:
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase