Home » Știință » Plasturii cu virusuri au distrus cu succes bacteriile din alimente contaminate

Plasturii cu virusuri au distrus cu succes bacteriile din alimente contaminate

Publicat: 04.11.2025

Plasturii cu virusuri ar putea rezolva o problemă din alimentație. Aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor contaminate. De vină sunt adesea bacterii comune, dar periculoase, precum E. coli și Salmonella, care se dezvoltă în alimente insuficient gătite sau manipulate necorespunzător. Aceste microorganisme reprezintă o problemă majoră mai ales în produsele gata de consum, provocând frecvent rechemări masive din comerț. Totuși, riscul ar putea deveni istorie datorită unei noi invenții: plasturi cu microace care injectează în alimente virusuri capabile să distrugă bacteriile.

În prezent, producătorii de alimente se bazează în mare măsură pe antibiotice pentru a controla contaminarea în lanțul de producție. Însă această metodă accelerează apariția bacteriilor rezistente la antibiotice, așa-numitele „superbacterii”, o problemă gravă care îi determină pe specialiști să ceară reducerea drastică a utilizării antibioticelor.

O soluție alternativă o reprezintă bacteriofagii, virusuri naturale inofensive pentru oameni, dar letale pentru bacteriile patogene. În ultimii ani, aceste virusuri au fost aplicate sub formă de spray pe fructe, legume sau produse gata preparate. Totuși, sprayurile pot acționa doar la suprafață, în timp ce bacteriile ascunse în interiorul alimentelor rămân neatinse.

Cercetătorii au creat plasturii cu virusuri antibacteriene

Pentru a depăși această limitare, o echipă de cercetători de la Universitatea McMaster (Canada) a creat plasturii cu virusuri, minusculi și asemănători cu niște bandaje, prevăzuți cu o matrice de microace alimentare încărcate cu bacteriofagi. Plasturele este aplicat pentru scurt timp pe produsul alimentar, iar acele pătrund superficial și eliberează virusurile benefice. Odată ajunse în interior, acestea caută și distrug bacteriile din profunzime.

Testele efectuate pe carne crudă de vită și pe pui gătit contaminate cu E. coli au arătat că plasturii cu microace au eliminat 99,9% dintre bacterii, îndeplinind standardele actuale de siguranță alimentară. Într-un alt experiment, echipa a folosit plasturi încărcați cu un amestec de bacteriofagi diferiți pentru a combate simultan E. coli și Salmonella, reducând prezența bacteriilor cu 96,5% și, respectiv, 99,4%.

Aceeași invenție ar putea opri și alterarea alimentelor

„Platforma noastră de microace încărcate cu bacteriofagi permite o decontaminare precisă și minim invazivă a produselor alimentare, depășind limitările metodelor convenționale de aplicare a bacteriofagilor”, au explicat autorii studiului, publicat în revista Science Advances.

Cercetătorii intenționează să testeze în continuare eficiența plasturilor împotriva mai multor contaminanți simultan, dar și împotriva bacteriilor care provoacă alterarea alimentelor, pentru a le prelungi durata de păstrare.

În final, tehnologia va trebui să obțină aprobările de reglementare necesare înainte de aplicare la scară largă. Dacă toate etapele vor fi finalizate cu succes, acești plasturi ar putea fi folosiți direct pe liniile de procesare alimentară sau chiar integrați în ambalaje, marcând o nouă eră în siguranța alimentară globală, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Boala rară care face bebelușii să miroasă a pește putred

Oamenii de știință au reușit să îmbunătățească memoria în creierul îmbătrânit

De ce carnea de delfin nu poate fi consumată de oameni?

Nimeni nu știe de ce bărbații sunt mai înalți decât femeile

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase