Home » D:News » A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată

A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată

A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată
Publicat: 19.04.2011
Un senzor va ajuta consumatorii să afle dacă produsele din carne pe care vor să le cumpere sunt stricate sau nu. Cercetătorii au inventat o peliculă indicatoare ce îşi schimbă culoarea atunci când alimentele se degradează.

Acest senzor va fi introdus în pachetele de carne şi va avea
rolul de a face controlul de calitate al produselor. Indicatorul va
reacţiona la aminele din pachet şi astel, în urma unor reacţii
chimice, îşi va schimba culoarea din galben în albastru. Aminele
sunt molecule produse atunci când alimentele intră în stare de
descompunere, care sunt, de asemenea, responsabile de mirosul
neplăcut al produselor din carne.

Dacă aminele sunt eliberate în aerul din interiorul unui pachet
de carne, acestea vor intra în contact cu pelicula indicatoare,
care îşi va schimba culoarea. „În timp ce o anumită
concentraţie de amine este atinsă, indicatourl îşi va schimba
vizibil culoarea şi va avertiza consumatorul”
explică
doctor Anna Hezinger, om de ştiinţă de la EMFT. Acest dispozitiv nu
va ajuta numai la descoperirea alimentelor expirate din magazine,
dar şi la avertizarea persoanelor care sunt sensibile la anumite
amine din carne.

„În comparaţie cu data de expirare înscrisă pe ambalaj,
informaţiile date de senzor nu vor fi bazate pe calcule estimative,
ci vor fi date de controlul actual al produsului”, subliniază
Hezinger.

Acest sistem nu este unul costisitor, fapt care duce la
folosirea acestui indicator la scară largă. Alte soluţii, cum ar fi
senzorii electronici, ar duce la o creştere semnificativă a
preţului cărnii ambalate. De asemenea, toate lucurile care intră în
contact direct cu carnea vor trebui să respecte standarde înalte de
calitate. „Siguranţa produselor alimentare este asigurată de un
strat de protecţie între senzor si produsul în sine. Acest strat va
trebui să fie permeabil la aminele gazoase, dar care să nu permită
trecerea substanţelor chimice către carne”, explică dr.
Hezinger.

Oamenii de ştiinţă lucrează la un aparat de măsurare cu un
senzor incorporat. Angajaţii care lucrează în industria cărnii şi a
ambalării produselor vor putea folosi direct acest dispozitiv de
testare a prospeţimii cărnii. Dispozitivul va trebui să analizeze
culoarea rezultată după testare şi să asigure un rezultat mult mai
exact decât este posibil cu ochiul uman. De asemenea, acesta va
permite detectarea diferitelor nunaţe ale culorilor.

În momentul de faţă, doctor Anna Heizner şi echipa sa sunt în
căutarea unor parteneri care să dezvolte în continuare acest
proiect şi care să producă senzorul şi aparatul de măsurare.

Sursa: Science
Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?