Home » Advertorial » Găzduire web shared (partajată): ce este, cât costă și ce avantaje are?

Găzduire web shared (partajată): ce este, cât costă și ce avantaje are?

Găzduire web shared (partajată): ce este, cât costă și ce avantaje are?
Cum funcționează găzduirea shared?
Publicat: 07.01.2022

A deține un site web fără găzduire este ca și cum ați avea o masină fără roți – o astfel de mașină este inutilă și nu vă poate duce nicăieri. Acelasi lucru este valabil și pentru un site web care nu este publicat online. Cel mai accesibil și mai simplu mod de a face public site-ul dvs. web este prin gazduire web partajată (shared hosting).

Dar ce inseamnă gazduire web shared (partajată) și in ce sens diferă de alte tipuri de gazduire web și care este cea mai bună opțiune pentru afacerea dvs.? Vom detalia toate aceste aspecte in continuare.

Găzduire web shared (partajată): ce este?

Găzduirea shared (sau partajată) este un serviciu de  găzduire pentru website-uri pe un singur server fizic impărțind resursele acestuia. În cadrul serverului, există aplicații software care facilitează gestionarea și accesarea websiturilor.

Ca să facem o analogie, mediul de găzduire shared este precum partajarea unei autostrăzi cu alte mașini. Sute sau chiar mii de utilizatori pot partaja același server, ceea ce înseamnă că impart și costurile. Aceasta platformă „colectivă” face ca gazduirea shared sa fie cea mai ieftină și populară optiune de gazduire web. Multi bloggeri, start-up-uri și companii mici folosesc gazduirea partajată pentru a-și găzdui site-urile web deoarece este foarte simplu.

Cât costă gazduirea shared?

Costul găzduirii shared depinde de serviciile oferite de gazda web. De exemplu, la HostX, vă puteti aștepta sa plătiti intre 1,75 și 20,5 euro/luna pentru spațiul virtual pe un server partajat.

Cum funcționează găzduirea shared?

Serverele partajate sunt similare cu desktop-urile sau laptopurile pe care le utilizați acasă sau la birou prin faptul ca au spațiu de stocare, o unitate centrală de procesare (CPU) si RAM. În cazul unui server aceste resurse sunt partajate cu alti utilizatori gazduiti de server.

Când cineva solicită acces la site-ul dvs. web de pe computerul sau, datele stocate ale website-ului dvs. sunt trimise de la server către utilizatorul respectiv.

Efectele partajării unui server

Dupa cum s-a mentionat, utilizarea unui server partajat este precum partajarea unei autostrăzi cu alte mașini. La fel cum plătiți taxe pentru intreținerea autostrăzilor, la fel plătiți o mica taxă lunară pentru a utiliza un serviciu de găzduire shared (partajată). Deoarece mulți utilizatori contribuie la costuri, prețurile individuale per utilizator sunt menținute scăzute.

Daca vă așteptați la un trafic redus pana la moderat pe site-ul dvs., atunci un pachet de găzduire web shared este cea mai bună alegere, deoarece este accesibil și convenabil. Cu toate acestea, la fel cum o mulțime de masini pe o autostradă pot cauza aglomerație, site-ul dvs. web poate fi incetinit dacă resursele pe care le partajați cu altii sunt direcționate catre un site web care se confruntă cu un volum neobișnuit de mare de trafic.

Caracteristici găzduire shared (partajată)

Nu toți furnizorii de hosting shared oferă aceeași calitate a serviciului. Următorii factori pot varia de la o companie de găzduire la alta dar ar trebui să vă ofere o idee despre cum să alegeți un furnizor de incredere:

Uptime

Uptime (sau timpul de funcționare) este o măsurare a timpului in care un sistem de gazduire web rulează continuu. Cei mai buni furnizori de găzduire partajată au un procent al disponibilității ridicat, ceea ce indică o fiabilitate ridicată.

Trafic

Daca anticipați deja un trafic ridicat, este posibil ca găzduirea partajată să nu fie o opțiune potrivită. Companiile de gazduire web au  politici care impiedică efectele negative ale vecinilor de server, de exemplu atunci cand site-urile web cu trafic intens incearcă să utilizeze toate resursele de pe un server partajat. Asigurați-vă că alegeti o gazda web care să susțină traficul site-ului dvs. web.

Resurse

Deși furnizorii de găzduire partajată pot găzdui multi utilizatori, resurse precum procesorul și memoria sunt limitate insă limitele variază de la un provider la altul.

Planuri de găzduire web shared (partajată)

Multe companii de găzduire web oferă planuri pe mai multe niveluri de găzduire partajată.   Aceste planuri includ câteva caracteristici importante:

nr. de website-uri

Puteți alege un plan de găzduire shared care vă permite sa găzduiți mai multe site-uri web intr-un singur plan de găzduire. Aceasta variantă simplifică gestionarea mai multor site-uri web diferite.

spațiu de stocare

Spațiul de stocare reprezintă „cantitatea” de spatiu pe hard disk disponibila pentru utilizatori. De cele mai multe ori, planurile de gazduire partajată oferă spațiu de stocare suficient pentru intreprinderi mici sau proiecte personale.

trafic de date lunar

Traficul de date este cantitatea de informații pe care site-ul dvs. web le poate procesa.

utilizatori FTP

FTP reprezinta protocolul de transfer de fișiere. Daca rulați un blog personal, este suficient un singur utilizator FTP. Cu toate acestea, intr-o afacere care implică echipe este recomandat să existe mai multi utilizatori FTP.

baze de date MySQL

MySQL este un sistem de gestionare a datelor care stochează date. Pe scurt, dacă doriți mai multe site-uri independente intr-un singur cont shared, atunci aveți nevoie de mai multe baze de date MySQL.

Subdomenii

Vă intrebați ce sunt subdomeniile si cum influentează prezența dvs. online? Subdomeniile sunt diviziuni ale domeniului dvs., care sunt utile pentru organizarea continutului site-ului dvs. web. De exemplu, puteti utiliza un subdomeniu pentru a separa o versiune mobilă a site-ului dvs. de versiunea desktop. Cititi pe aceasta tema articolul urmator: Ce sunt subdomeniile si la ce sunt utilizate?

adrese de email

Planul dvs. de gazduire partajat poate include adrese de e-mail profesioniste de tip „[email protected]”, care imbunătățesc imaginea brandului dvs.

suport tehnic

Alegeți o companie de gazduire web care are o echipă de asistență disponibilă, prietenoasă și utilă pentru cazurile în care intampinați probleme sau aveți intrebări legate de gazduirea domeniului dvs.

Avantajele gazduirii shared

  • rentabilitate – costul pentru clienți este menținut scazut datorită faptului ca mai mulți utilizatori contribuie la costurile serverului
  • flexibilitate – puteți alege planurile shared potrivite website-ului dvs. in creștere. Daca aveți nevoie de inca un site web, mai mult spațiu de stocare  sau mai multi utilizatori FTP, puteți face upgrade la un plan care vă oferă toate acestea.
  • securitate – desi spațiul și resursele sunt partajate pe server, informatiile dvs. nu sunt. Deci alte site-uri web de pe serverul partajat nu pot accesa niciuna dintre datele site-ului dvs. Functiile de securitate suplimentare oferite de unele companii de gazduire web vă protejează site-ul web impotriva amenințărilor de securitate cibernetică.
  • configurare simplă – configurarea site-ului dvs. web pe un server partajat este rapidă și usoară. Găzduirea shared este concepută pentru a sprijini pe cei mai puțin pricepuți in tehnologie, astfel incat să vă puteti lansa site-ul web cu o eficienta maximă și cunostințe tehnice minime.
  • intretinere fara efort – serverul partajat este intreținut de furnizorul dvs. de găzduire web astfel incat să puteți ramane concentrat pe dezvoltarea afacerii dvs., mai degrabă decât pe soluționarea erorilor sau instalarea actualizarilor de software.

Dezvantajele gazduirii shared

  • posibila reducere a vitezei – după cum spuneam anterior, găzduirea shared include partajarea de resurse, cum ar fi puterea CPU si memoria. Din aceasta cauză, este posibil ca o creștere a activitătii pe server să provoace probleme pe site-ul dvs. web. De cele mai multe ori schimbările de viteză sunt greu de observat.
  • riscuri potentiale – Deoarece serverele partajate gazduiesc mai multe site-uri web, exista potențiale riscuri de securitate. In acest sens, o gazda web de incredere poate include caracteristici de securitate suplimentare, cum ar fi certificate SSL.
  • personalizare limitata – pentru a menține securitatea, configurația serverelor shared nu poate fi personalizată. Aceasta inseamnă că sunteți limitat la ceea ce furnizează compania de gazduire in privinta software-ului. Dacă aveți cerinte tehnice speciale, cum ar fi rularea unui sistem de operare alternativ, evitați gazduirea partajată. Pentru persoanele cu mai puține cunostinte tehnice acesta este de fapt un beneficiu deoarece inseamna ca toate instrumentele de care aveți nevoie sunt furnizate intr-o interfata usor de inteles, iar intreținerea serverului este asigurată de gazda serverului dvs.

Este găzduirea shared o opțiune pentru dvs.?

Găzduirea shared este cea mai potrivită pentru persoane sau afaceri care:

  • Au cunoștințe de baza limitate despre gazduirea web
  • Doresc sa reduca costurile
  • Iși doresc o gestionare a website-ului fără bătăi de cap
  • Necesită un site web simplu pentru intreprinderi mici sau in scopuri personale
  • Doresc să invețe design web, codare sau WordPress

Gazduire shared vs. gazduire VPS

Găzduirea VPS (servere virtuale private) vă oferă acces la mai multe resurse. Fiecare server VPS va avea alocate propriile resurse (spatiu pe disc, CPU, memorie, etc.). Acest lucru inseamnă ca pe un VPS, site-ul dvs. web nu va fi afectat de un alt site de pe server in cazul unei creșteri a activității.

Gazduirea VPS este perfectă pentru site-urile web prea mari pentru gazduire shared, dar prea mici pentru a le muta pe un server dedicat.

Găzduire shared vs. găzduire dedicată

Daca site-ul dvs. web necesită mai multe resurse decat poate oferi gazduirea VPS, atunci puteți trece la găzduire pe un server dedicat. In cazul găzduirii dedicate, un server găzduiește doar site-ul dvs. web Aceasta inseamnă că site-ul dvs. web beneficiază de confidențialitate, securitate, lățime de bandăa, spatiu de stocare și viteză sporite.

Dezavantajul găzduirii dedicate este prețul mai mare si necesitatea unor cunostinte IT decente pentru gesionare. Cu toate acestea, dacă apreciați resursele nepartajate, performanța maximă a site-ului web și un control mai mare al programelor si securitatii, găzduirea dedicata este calea de urmat.

Care este cea mai bună opțiune de găzduire web pentru afacerea dvs.?

Pentru majoritatea utilizatorilor care iși fac intrarea in lumea găzduirii site-urilor web, avantajele găzduirii partajate depasesc neajunsurile sale. Costul redus economisește sume importante pentru cei cu resurse limitate, iar simplitatea acesteia o face o opțiune accesibilă pentru toată lumea, indiferent de cunoștințele lor tehnice.

VPS-urile și gazduirea dedicată sunt alternative pe care le puteți lua in considerare atunci cand site-ul dvs. web necesită mai multa putere de procesare, spațiu de stocare și personalizare.  Economisiți  intelegand ce oferă fiecare pachet de gazduire web și de ce are nevoie cu adevărat site-ul dvs. web.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase