Home » Advertorial » Ghid pentru salam – diferite tipuri de salam și cum să le deosebești

Ghid pentru salam – diferite tipuri de salam și cum să le deosebești

Ghid pentru salam – diferite tipuri de salam și cum să le deosebești
Publicat: 31.05.2022

Avantajul pentru un iubitor de salam este faptul că există atât de multe tipuri diferite de salam din care să alegi că niciodată nu va trebui să mănânci de două ori același lucru. Există sute de denumiri de salam provenind din fiecare regiune a lumii, cu și mai multe variații unice fiind create în fiecare zi, de la salam picant la salam uscat sau salam de vin. Asta înseamnă că ți-ai putea petrece întreaga viață mâncând câte un salam pe zi și totuși nu vei putea să le încerci pe toate!

Ce este salamul?

Înainte de a te decide să pornești într-o aventură în căutarea salamului perfect, este important să cunoști adevărata definiție a salamului. Cuvântul salam există de secole și este derivat din cuvântul italian „salume”, care se referă la toate tipurile de carne sărată.

Cele trei componente principale care disting diferitele tipuri de salam sunt ingredientele, felul în care este tăiată carnea și modul în care este pregătită.

Este important însă de menționat că salamul poate fi o mâncare extrem de calitativă dacă este preparată bine, cu carne de calitate. Spre deosebire de parizer, salamul este un tip de mezel putin mai scump dar si mai bun din punct de vedere calitativ.

Diferite tipuri de salam

Acum că știi ce este salamul, este timpul să faceți cunoștință cu unele dintre cele mai populare și mai iubite tipuri de salam de acolo.

Salam Felino

Salamul Felino, cunoscut și ca „regele salamului”, provine dintr-un orășel din Italia numit… ai ghicit, Felino! Acest salam este cunoscut pentru consistența sa netedă și aroma uluitoare, bogată în boabe de piper și vin. Acest salam delicat este puțin condimentat și învechit lent pentru a scoate o aromă dulce. Adesea pare roșu aprins atunci când îl tai, având carne de porc macră măcinată grosier și bucăți de grăsime întregi în salam. Când îl servești, îți recomandăm să tai fiecare felie la o grosime medie. Astfel vei obține echilibrul perfect între boabe de piper și grăsime.

Sopressata

Sopressata a fost creat în Italia, fiind un salam simplu care vine atât într-o versiune blândă, cât și în cea picantă, folosind boabe de piper negru crăpate pentru un gust blând și fulgi de ardei roșu de Calabria zdrobiți pentru un gust picant. Carnea de porc este măcinată cu anumite condimente dependente de tradițiile locale și apoi este învelită și atârnată la uscat, acesta fiind un timp de salam uscat. Rezultatul final este o textură minunat de netedă și o aromă extraordinară și îndrăzneață.

Pepperoni

Pepperoni este una unul dintre singurele mezeluri italiene care este de fapt un fenomen. Pepperoni este cel  mai important topping de pizza. Ca salam, pepperoni se remarcă prin aroma sa de afumat și dulce. Și acesta este un tip de salam uscat bun.

Chorizo

Chorizo este un salam uscat, în stil spaniol, bogat în boia afumată, usturoi proaspăt, ierburi și condimente. Este important să reții că există  două tipuri principale de chorizo ​​- mexican și spaniol. Chorizo ​​mexican este făcut cu carne de porc măcinată și, de obicei, se vinde proaspăt și negătit. Chorizo ​​spaniol este, de asemenea, carne de porc măcinată amestecată cu condimente, dar în loc să fie vândut crud, trece printr-un proces de întărire și uscare. Prin acest proces, chorizo ​​spaniol este singurul chorizo ​​care este clasificat ca un tip de salam. Este o alternativă grozavă la pepperoni dacă ești în căutarea unui salam uscat cu ceva mai interesant. Este visul iubitorilor de condimente, cu o aromă îndrăzneață și un subton profund de fum.

Salam de vin

Salamul de vin  este exact ceea ce sună – salam care este făcut cu vin. Toți iubitorii de salam știu că vinul se împerechează frumos cu carnea curată, așa că a decizia de a fabrica folosing vin a fost perfect logică. Practica de a infuza vin în salam datează de mai multe generații de când carnea curată abia începea să fie descoperită. Maestrul Salumieri a văzut oportunitatea de a folosi vinuri de casă pentru a spori aroma și a fost o practică prețuită de atunci. Când vine vorba de aromă,  vinul completează perfect  condimentele care se găsesc în mod obișnuit într-un salam bun și poate ajuta la evidențierea aromei, aromei și texturii suplimentare din carne.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase