Infecțiile respiratorii superioare nu sunt deloc plăcute. Acestea afectează milioane de oameni în fiecare an.
Infecțiile căilor respiratorii superioare, care se numără printre cele mai diagnosticate afecțiuni, provoacă pur și simplu umflarea mucoaselor din nas, gât, laringe și/sau bronhii (căile respiratorii prin care aerul este condus spre plămâni).
Secrețiile nazale abundente, congestia nazală, strănutul și tusea – însoțită adesea de mucus gros – sunt semne și simptome tipice ale infecțiilor respiratorii superioare. Deși aceste simptome sunt similare cu ale alergiilor, diferența este că infecțiile căilor respiratorii superioare mai provoacă și stare de oboseală, febră, respirație șuierătoare, dureri de cap sau dureri la înghițire.
Este recomandat să discuți despre aceste semne și simptome cu un specialist, care poate stabili diagnosticul si care poate recomanda diverse tipuri de tratamente și remedii, printre care o combinație de acetilcisteină, vitamina C, extracte din flori și fructe de soc și cimbru de cultură.
Există mai multe tipuri de infecții ale căilor respiratorii superioare, iar medicii le clasifică în funcție de zona tractului respirator afectată. Tipurile de infecții ale căilor respiratorii superioare sunt:
Răceala poate fi provocată de mai multe tipuri de virusuri și se manifestă prin:
De obicei, semnele și simptomele dispar în mai puțin de o săptămână.
Sinuzita este o inflamație a sinusurilor și poate fi cauzată de o infecție apărută într-o altă parte a sistemului respirator. Inflamația poate duce la creșterea producției de mucus și la blocarea sinusurilor din cauza incapacității de scurgere a secrețiilor.
Printre semnele și simptomele sinuzitei se numără:
Este recomandat să iei legătura cu un medic dacă aceste simptome durează mai mult de zece zile fără să se amelioreze.
Laringita este inflamația corzilor vocale, cunoscută și sub numele de laringe. Laringita provoacă de obicei:
Manifestările se agravează de obicei în primele trei zile. Cu toate acestea, de obicei dispare de la sine în decurs de două săptămâni.
Faringita este o inflamație a membranelor mucoase care căptușesc faringele sau partea din spate a gâtului. Printre simptomele frecvente ale faringitei se numără:
Știai că un adult mediu poate răci de două până la patru ori pe an? Pentru a trata o infecție a căilor respiratorii superioare, medicul poate recomanda o combinație de remedii de bază, cum ar fi un analgezic, gargară cu apă sărată caldă și inhalarea de abur. Decongestionantele și medicamentele care ameliorează tusea pot fi, de asemenea, eficiente.
Infecțiile căilor respiratorii superioare sunt contagioase. De cele mai multe ori sunt cauzate de virusuri, dar uneori pot fi provocate și de bacterii. Cel mai bun mod de a preveni o astfel de infecție este de a evita persoanele bolnave. Ține minte următoarele sfaturi pentru a-ți proteja căile respiratorii superioare:
Recomandarea este să te speli pe mâini timp de 30 de secunde de fiecare dată. Spală-te bine cu apă fierbinte și săpun până la încheieturile mâinilor și sub unghii.
Utilizează un spray sau șervețele dezinfectante pentru a șterge tastatura și mouse-ul (nu uita de mouse pad), precum și alte obiecte frecvent folosite și de alte persoane, precum tastaturile tactile (din lifturi și de pe copiatoare) și mânerele ușilor. Dacă nu ai un dezinfectant de suprafețe la îndemână, ține aproape un dezinfectant de mâini și folosește-l după ce atingi suprafețele comune.
Nu-ți atinge fața pentru a evita pătrunderea microbilor direct în nas, ochi sau gură.
Utilizează un umidificator la birou sau în dormitor. Căldura uscată din interior este unul dintre motivele majore pentru care virusurile care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare prosperă și se răspândesc.
Dacă începi să simți că ai dezvoltat o infecție a căilor respiratorii superioare, folosește șervețele sau o batistă atunci când strănuți. Dacă nu poți evita tusea sau nu ai un șervețel la îndemână, tușește în mânecă sau în interiorul cotului.
Rămâi o zi sau două acasă dacă ai răcit pentru a-ți proteja colegii – și, eventual, pentru a te putea recupera mai repede. Nimeni nu vrea să transmită răceala către ceilalți.