Prima pagină Cultura

Nostradamus reloaded

Dan-Silviu Boerescu 10.26.2007 | ● Vizualizări: 1050
Nostradamus reloaded     Nostradamus, viitor, previziuni + zoom
Galerie foto (2)

Mitul vizionarului intunecat, al celui care a prezis, cu sute de ani in urma, toate catastrofele modernitatii, revine periodic in atentia celor pasionati de ocultism, dar nu numai… Si daca totul nu e doar un sir incredibil de coincidente?!?

In 1555, medicul si umanistul renascentist Michel de Nostredame, in a carui bibliografie trona doar un Tratat de prajituri si farduri, cutremura lumea cu publicarea pri­mei editii a cartii sale Les Prophéties, continand o serie de predictii sub forma de catrene. Astazi, se considera ca aproape 70% dintre viziunile sale s-au verificat in practica, inclusiv cele legate de evenimente desfasurate la patru veacuri de la moartea lui, petrecuta in 1566. Napoleon, Hitler sau chiar Kennedy au fost decriptati ca personaje ale catrenelor fatidice, in timp ce evenimente ca aselenizarea, al doilea razboi mondial sau atentatele de la 11 septembrie 2001 par a fi fost intuite si ele de acest formidabil clarvazator, ale carui premonitii au fost descifrate in vremea din urma de cel mai faimos exeget al sau, romanul – stabilit in Statele Unite– Vlaicu Ionescu.

Cabala profetiilor
Interpretarea celor in jur de 900 de catrene a declansat o adevarata batalie hermeneutica, fiindca nici unul dintre mesajele lui Nostradamus nu este lizibil in cheie obisnuita. Toate informatiile sunt criptate, codurile folosite variind de la simple anagrame („Rapis“ pentru „Paris“) la serii esoterice de silogisme, carora li se adauga folosirea insinuanta a multor termeni din limbi vechi, precum ebraica sau celtica. In fapt, pentru multe catrene sunt posibile diferite interpretari paralele, in functie de cheile folosite. Astfel, Noaptea Sfantului Bartolomeu poate fi relativ lesne confundata cu Noaptea de Cristal, iar „marea cetate noua“ ar putea fi Bucurestiul, dar si orice alta capitala europeana de data mai recenta. Cum eruditul Vlaicu Ionescu era roman, el a „tras“ de sensuri pentru a fixa solid si tara sa de bastina pe harta profetiilor lui Nostradamus. Astfel, teribilele raiduri aeriene ale escadrilelor anglo-ameri­cane care au tintit Valea Prahovei in 1944, invazia sovietica din august acelasi an, abdicarea Regelui Mihai sau teroarea comunista abatuta in a doua jumatate a secolului XX sunt trecute la capitolul revelatiilor legate de Romania.

Inclusiv evenimentele din decembrie ’89 isi gasesc o explicatie prin analizarea unui catren, in contextul mai larg al prabusirii blocului comunist. Una dintre preocuparile constante ale lui Nostradamus este cea legata de relatia dintre religie si destinul omenirii. Provenind dintr-o familie de evrei crestinati din Avignon, era, fireste, extrem de sensibil la acest subiect, mai ales ca Inchizitia inca functiona. De aceea, banuit nu o data de eretism, acorda o mare grija in aplicarea unei grile corecte politic in acest domeniu si, in special, biserica catolica este cea care exercita, in opinia lui, o influenta majora asupra umanitatii, el sugerand, in context, misiunea milenara a Papei Ioan Paul al II-lea. Dar anecdotica a consemnat o intamplare cu talc mult mai veche, datand din 1540, cu mult inaintea publicarii Profetiilor. Se pare ca, aflat intr-un grup de drumeti la o rascruce de drumuri, viitorul prezicator s-a inclinat in fata unui calugar anonim, numindu-l – spre stupoarea generala – „Sanctitatea Sa“.
 
In 1585, calugarul franciscan Felice Peretti va deveni Papa Sixtus al V-lea! Insa nu toate viziunile lui legate de papalitate au fost la fel de luminoase. Daca primele doua personaje malefice vor fi fost Napoleon si Hitler, cel de al treilea Antichrist, provenit din Orientul Mijlociu (Osama Bin Laden?), va declansa, dupa asasinarea ultimului papa din istorie (anume cel care va succede actualului pontif Benedict), un devastator conflict planetar, estimat a dura 27 de ani.  Cum prezicerile sale se intind pana in 3797, se pare ca, totusi, sfarsitul lumii e destul de departe… Chiar daca unele predictii (de pilda, cea despre moartea lui Henric al II-lea in timpul unui turnir) s-au verificat si in timpul vietii autorului, „Profetiile mele vor fi intelese mult dupa moartea mea“ anunta sibilinic, la un moment dat, Nostradamus. Iar exegeza moderna continua sa ofere surprize in mod constant.

Vlaicu Ionescu se lanseaza, in 1976, prin publicarea volumului Mesajul lui Nostradamus catre Era Proletara, in care, descifrand Centuriile (denu­mi­rea volumelor de catrene premo­nitorii, precedate, insa, de o serie de almanahuri, cu predictii legate de meteorologie si sfaturi medicale etc.), anticipeaza evenimente ca perestroika, ascensiunea lui Eltin, puciul impotriva lui Gorbaciov sau caderea Zidului Berlinului. Trecand in revista uimitoarea serie de revelatii, Vlaicu Ionescu a lasat o sintagma memorabila: „Nostradamus este unul dintre cei mai mari oameni politici ai secolului … XX“. Edmond Fourier este, astazi, vedeta domeniului, dupa ce a descoperit, pe domeniul lui Nostradamus, o caseta metalica in care se afla o serie de manuscrise inedite. Conform acestora, sfarsitul lumii este mult devansat (2436), economia mondiala urmeaza sa se prabuseasca, omenirea se va muta in alt sistem solar, iar numarul homosexualilor va creste de patru ori. De asemenea, limbile Pamantului se unifica, impozitele se desfiinteaza, iar varsta medie ajunge la 200 de ani. In total, alte cateva sute de profetii, intre care unele cu un pronuntat caracter eretic (invierea devine posibila la nivel programatic), ceea ce explica motivul pentru care autorul lor a tinut sa le ascunda inainte de moarte. 

Critica ratiunii de predictie
La intoarcere, de onoruri regesti coplesit
 In trândavie, Domnului va inalta rugaciune
De rude, frati si prieteni fi-va gasit
Mort intre pat si banca, gata de ingropaciune
.  
 
Catrenul 141 din 1565 anticipeaza corect, desi la persoana a III-a, circumstantele mortii profetului, survenita in anul urmator. Mai mult decat atat, in seara de dinaintea funestului eveniment, familia este anuntata: „La rasaritul soarelui, nu voi mai fi in viata“. Dimineata, este gasit fara suflare in chiar pozitia indicata cu un an inainte. De multe inadvertente sau incifrari stranii conducand la genera­litati neconcludente ar putea fi acuzat Nostradamus, insa, cel putin in propriul caz, el nu s-a inselat deloc. Asa cum nu a gresit cand a prezis, absolut tulburator, moartea suveranului sau, cand lancea de lemn a adversarului sau se rupe in doua si o bucata ii perforeaza viziera din aur. Pentru sceptici, totusi, restul e pura speculatie fantezista. Termenii particulari rareori dau indicii clare, de netagaduit, de cele mai multe ori fiind nevoie de fortarea unor limite ale interpretarii pentru a aduce catrenul la sensul dorit (inclusiv prin echivalarea „esoterica“ a unor antroponime, cum ar fi „Hister“ ca aproximare a lui Hitler). De exemplu, despre catrenul I-57, mai multi exegeti au afirmat ca se refera „explicit“ la caderea monarhiei in timpul Revolutiei Franceze:

O mare lupta va cutremura pamântul,
Intelegerea rupta de cei care vor inalta capul spre cer,
Gura insângerata va fi inecata in sânge,
La pamânt va fi chipul uns cu lapte si miere.

Nu este, oare, o exagerare sa spui ca sintagma „chipul uns cu lapte si miere“ trimite indubitabil la regele Ludovic al XVI-lea? De altfel, tot rationamentul este construit pe aceas­ta asociere, dar, de fapt, trimiterea poate fi facuta cam catre orice rasturnare violenta de conducator sau regim politic, iar, in acest domeniu, Nostradamus are un concurent se­rios: Apostolul Ioan. Car­tea Apocalip­sei este plina de revelatii eshatologice (verbul grecesc „apokalypto“ chiar asta inseamna – „a revela“), prezenta­te sub forma meta­forica sau para­bolica: distruge­rea Bab­i­lonului este precedata de sap­te molime simbolice, mielul este opus balaurului, iar un personaj malefic este prezentat sub forma unei tarfe calare pe bestia cu sapte capete si zece coarne… Improbabila pare si interpretarea catrenului care debuteaza cu distihul

„In a saptea luna a anului 1999
Din cer va veni marele rege al terorii
“.

Exegeza contemporana a asociat predictia cu accidentul aviatic al lui John F. Kennedy Jr. si a sotiei sale Carolyn Bessette, ceea ce pare mult dincolo de limitele uzuale rezonabile ale interpretarii. Mergand pe aceasta cale, a asimilarii unei imagini simbolice cu un fapt posibil sau real, drumul de la predictie la pura fictiune este unul extrem de scurt si de inselator. Un exemplu il constituie romanul lui Michael Rathford (publicat si in romaneste, la Nemira), intitulat cat se poate de straveziu … Codul lui Nostradamus. Tipul de predictie utilizat este cel apocaliptic, legat de aparitia unui nou Antichrist, venit din Orient, care va face sa izbucneasca un razboi nimicitor intre Statele Unite si China. Evident, la baza cartii sta un „manuscris inedit al lui Nostradamus“. Unul dintre multele care inca mai stau sa fie descoperite.

foto: Photoland
 
FACTS

Dictionar A-Z

A. ANTICHRIST. Figura negativa care, in urma decodarii catrenelor lui Nostradamus, va distruge societatea umana, generand al treilea razboi mondial.
B. BIN LADEN, OSAMA (n. 1957). Al treilea Antichrist (precedentii doi fiind Napoleon si Hitler), care va declansa al treilea si cel mai violent razboi mondial.
C. CHEETHAM, ERIKA. Sustinatoare entuziasta a teoriilor legate de veridicitatea premonitiilor din catrene, autoare a volumului Ultimele profetii ale lui Nostradamus (1989).
D. DUNAREA DE JOS. Zona numita Hister in patru catrene care, initial, au fost eronat relationate cu… Hitler.
E. ELVETIA. Doua catrene prezic distrugerea orasului Geneva si invadarea tarii printr-o retea de tuneluri.
F. FOURIER, EDMOND. Descoperitorul manuscriselor pierdute ale lui Nostradamus si principalul sau exeget contemporan.
G. GINGIS HAN (1162-1227). Conducatorul legendar al mongolilor, despre care o profetie afirma ca se va reincarna sub chipul celui de-al treilea Antichrist.
H. HENRIC AL II-LEA (1519-1559). Rege al Frantei al carui sfarsit a fost anticipat corect si cu detalii (viziera sparta de o lance in timpul unui turnir) – cea mai importanta profetie a lui Nostradamus verificata in timpul vietii sale (1559).
I. IONESCU, VLAICU (1922-2002). Cea mai mare autoritate in studiul catrenelor. A parasit Romania in anii ’60, datorita persecutiilor politice (tatal sau fusese duhovnicul lui Corneliu Zelea Codreanu)
J. JAPONIA. Scena filmului experimental Profetiile lui Nostradamus: ultimele zile ale planetei (1974),  regizat de Toshio Masuda.
K. KENNEDY, JOHN F. (1917-1963). Presedinte american a carui asasinare la Dallas este, conform interpretarilor curente, prevestita intr-un catren care precizeaza existenta unui al doilea tragator.
L. LUDOVIC AL XVI-LEA (1754-1793). Rege francez la a carui moarte violenta in timpul Revolutiei Franceze se refera unul dintre cele mai controversate catrene.
M. McCANN, LEE. Biograf si interpret al prezicatorului, autor al volumului Nostradamus: omul care a vazut prin timp (1941).
N. NAPOLEON (1769-1821). Imparat francez, considerat primul Antichrist, „mai mult un macelar decat un print“.
O. OVASON, DAVID. Autor al cartii Secretele lui Nostradamus: o noua interpretare radicala a profetiilor Maestrului (2000).
P. PERETTI, FELICE (1521-1585). Calugar franciscan, viitorul papa Sixtus al V-lea (1585-1590), fapt anticipat de prezicator inca din 1540.
R. RATHFORD, MICHAEL. Autor al romanului Codul lui Nostradamus, opera de fictiune care reia o mare parte din miturile lansate de marele prezicator, in special pe cel legat de iminenta sosire a Antichristului.
S. SOARE. Reprezentare frecventa fie a noului Mesia, fia a Antichristului: „Noul Soare va veni de la Rasarit/ Si va cuceri Apusul“.
T. TAKACS, TIBOR. Regizorul peliculei Nostradamus (2000), in care spiritul prezicatorului este invocat de o secta pentru a declansa razboiul sfarsitului lumii.
U. ULIANOV, VLADIMIR (1870-1924). Numele real al lui Lenin, conducatorul Revolutiei Bolsevice din 1917, prevestite sub forma „Noului Babilon“.
V. VANGA (1911-1996). Faimoasa prezicatoare oarba din Bulgaria, considerata „urmasa lui Nostradamus“. A prezis moartea lui Stalin (motiv pentru care a fost intemnitata), dezastrul de la Cernobil, scufundarea submarinului Kursk, destramarea URSS, dar si propria moarte. A fost frecventata si de cuplul Ceausescu.
W. WARD, CHARLES A. Clasic al interpretarii catrenelor, autor al cartii-cult Oracolele lui Nostradamus (1891).
X. XANADU. Capitala de vara a Imperiului Mongol, la care se face aluzie in catrenele care prevestesc ridicarea din Orient a unui nou Antichrist.
Y. YEATS, WILLIAM BUTLER (1865-1939). Important poet irlandez, dar si autor de literatura profetica – A Vision (1925), eseu in care descrie un sistem esoteric, bazat pe conceptul spiralei si pe studierea fazelor Lunii, pe baza caruia s-ar putea face prevestiri in stilul lui Nostradamus, dar avand o fundamentare teoretica. Z. ZAPHOD. Autor din ciberspatiu, autor al site-ului de referinta „Profetiile lui Michel Nostradamus“.