Home » Cultură » Carte (octombrie)

Carte (octombrie)

Carte (octombrie)
Publicat: 26.10.2007
Descopera.ro recomanda: Atlasul lumii antice & Atlasul lumii medievale, Descoperirea particulelor subatomice, Cuvantul din cuvinte, Agresivitatea pasiva si Istoria secreta a cruciadelor.

Atlasul lumii antice & Atlasul lumii medievale Editura RAO, 36,99 lei/titlu
Doua volume care vor face deliciile celor mici, dar si ale celor mai mari, care inca zabovesc, definitiv absorbiti de misterele trecutului, in aventuri strategice de tip The Age of Empires sau Civilization. Doua atlasuri atipice, cu desene de mana, de o remarcabila calitate si acuratete a evocarii, intersectate cu fotografii si reproduceri de artefacte sau vestigii arhitectonice. Textele insotitoare sunt concise, reusesc sa nu se piarda in detalii, fie acestea si pitoresti, si te calauzesc rabdator prin cateva milenii de istorie. Capitolele primului volum (Lumea antica: Ce stim despre trecut; Primele orase, Mesopotamia, Egiptul antic: viata dupa moarte; Europa antica; Valea Indusului, minoicii si micenienii; Marile Imperii; Grecia antica; Roma antica; Africa antica, India Antica, Australia si Peloponezia etc.) sau ale celui de-al doilea  (Dupa Imperiul Roman; Imperiul Bizantin; Europa lui Carol cel Mare; Raspandirea Islamului, India medievala, Japonia si Coreea, Pacificul, Vikingii; Mongolii; Chimu si Inca etc.) aloca fiecaruia dintre subiectele anuntate in sumar cate doua pagini (spread), care reusesc, intr-un stralucit efort de condensare, sa adune toate informatiile esentiale dedicate subiectului. Pe marginea din dreapta a acestei/ui harti/afis sunt trecute, intr-un memento limpede ordonat grafic, reperele cronologice esentiale, iar pe spatiul de ilustratie cartografica sunt inserate sinopsisuri ale diferitelor teme majore enuntate, de la batalii la cuceriri stiintifice, edificii simbolice sau opere artistice capitale. Un regal vizual pentru toate varstele.

Descoperirea particulelor subatomice Steven Weinberg Editura Humanitas, 23,34 lei
Laureat al Premiului Nobel in 1979 si unul dintre marii fizicieni ai zilelor noastre, Steven Weinberg este cel care a realizat, impreuna cu Glashow si Salam, unificarea campurilor elec­tromagnetice si nucleare slabe, una dintre cele mai spectaculoase reali­zari ale fizicii teoretice din ultimele decenii. Ca om public, a pledat in fata Congresului american si a facut ample campanii de popularizare a stiintei. Volumul de fata incearca sa suplineasca o mare lacuna: pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea nu se stiau prea multe despre alcatuirea atomului. Fara a face apel la formule, Weinberg explica, pe rand, toate notiunile folosite de cei care au descoperit particulele subatomice si reface rationamentele lor.

Cuvantul din cuvinte Monica Lovinescu Editura Humanitas, 17,10 lei
Potrivit Ioanei Parvu­les­cu, prefatatoarea volu­mului, cartea are o „miza maxima. Indraz­neata stilistic, originala si bataioasa. Este parabola unei lumi totalitare, in care, azi, se poate recunoaste Romania dintre 1948 si 1989. Ar fi putut contura o utopie neagra, daca n-ar fi, in fond, un roman realist, ascuns in limbaj esopic. Este, proba­bil, primul roman politic esopic scris in literatura ro­mana moderna.“ Plecata la Paris in 1947, ca bursiera a statului francez, Mo­nica Lovinescu a cerut azil politic in primele zile ale lui 1948. Din 1951 pana in 1975, realizeaza emi­siuni literare la radiodifuziunea franceza, iar in 1962 isi incepe cola­borarea la Europa Libera. Emisiunea cu care si-a tinut miile de ascultatori romani cu sufletul la gura si inima stransa de emotia intalnirii cu ade­varul a fost Teze si antiteze la Paris.

Agresivitatea pasiva Tim Murphy, Loriann Hoff Oberlin Editura Trei, 35 lei Atunci cand oamenii nu-si exprima punctele de vedere sincer si se simt constransi sa-si ocoleasca adevaratele credinte si emotii, incep sa se poarte ciudat, intr-un fel care nu se potriveste deloc cu ceea ce gandesc, iar conse­cintele psihice si fizice ale acestui comportament duplicitar se fac simtite. Ascunderea devine obisnuin­ta si, astfel, se naste agresivitatea pasiva, care nu inseamna suprimarea agresivitatii, ci doar manifestarea ei pe cai ocolite. Adevarata lovitura sub centura, agresivitatea pasiva poate crea probleme serioase oricui are de-a face cu ea. Autorii propun strategii verificate de a te confrunta cu aceasta atitudine, la tine si la altii.

Istoria secreta a cruciadelor René Grousset Pro Editura si Tipografie, 45 lei
Student si apoi profesor la Universitatea din Montpellier, René Grousset (iar nu Gruosset, cum se mentioneaza pe coperta volumului pe care vi-l prezentam) a fost unul dintre cei mai importanti orientalisti pe care i-a dat cultura franceza. Conservator la Muzeul Guimet si apoi la Luvru, membru al Academiei Franceze, autor a numeroase volume (Istoria Asiei, Trezirea Asiei, Istoria Chinei, China si arta sa, Filosofiile indiene, Imperiul Mongol, Imperiul Stepelor si Imperiul Levantului, Istoria Extremului Orient, Tablou al secolului al VII-lea budist, Civilizatiile Orientului, Istoria Armeniei etc.), Grousset a ramas, cu precadere, istoriograful de exceptie din Epopeea cruciadelor (tradusa acum la noi prin Istoria secreta a cruciadelor) si din Istoria cruciadelor si a regatului franc de la Ierusalim, lucrari care sunt reeditate cu o remarcabila consecventa in Hexagon si care cunosc, acum, la mai bine de 50 de ani la disparitia autorului, numeroase traduceri si convocari in bibliografiile universitare ale fenomenului cruciadelor. Lucrari de referinta si modele de frumusete stilistica ale domeniului istoriografic, cele doua volume etaleaza o rara eruditie si o temeinica stiinta a informatiei, chiar daca interpretarile si lecturile faptelor istorice sunt marcate constant de utopia colonialista a anilor 1920-1930 (cf. Pierre Aubé, Un cruciat impotriva lui Saladin). Sinteza destinata unui public larg, Istoria secreta… ne calauzeste pe un drum sinuos si plin de patimi, care incepe cu predica papei Urban al II-lea la Clermont, in noiembrie 1095, si ajunge la 28 mai 1291, zi in care cei 200.000 de oameni ai sultanului El Ashraf Khalil au sfaramat ultimele redute ale bastionului franc din Orient, orasul Saint-Jean d’Acre. Doua secole de istorie densa si sangeroasa, care inchid in ele atat portretul spiritual al Occidentului crestin, cat si pe cel al Islamului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase