Home » Cultură » Marele Leonardo da Vinci. Au trecut 504 de ani de la moartea lui, dar nu a fost uitat. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă – VIDEO

Marele Leonardo da Vinci. Au trecut 504 de ani de la moartea lui, dar nu a fost uitat. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă – VIDEO

Marele Leonardo da Vinci. Au trecut 504 de ani de la moartea lui, dar nu a fost uitat. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă – VIDEO
Publicat: 02.05.2023
Au trecut 504 de ani de la data în care Leonardo da Vinci, o personalitate marcantă a Renaşterii, s-a stins. Geniul său i-a permis să îşi lase amprenta asupra epocii, fiind deopotrivă pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor.

Personalitatea lui Leonardo da Vinci se dovedeşte ofertantă şi la 500 de ani de la moartea sa, pe 2 mai 1519.

Doi experţi italieni vor efectua un test ADN folosind o şuviţă de păr despre care se crede că ar fi aparţinut lui da Vinci. Şuviţa provine dintr-o colecţie privată din Statele Unite şi va fi expusă începând de joi la Muzeul Ideale Leonardo Davinci din Vinci, oraşul din Toscania unde s-a născut celebrul artist.

Maşinile de război ale lui Leonardo Da Vinci care erau cu mult înaintea timpului său. Geniul italian şi-a sabotat probabil propriile invenţii pentru a nu fi folosite în război

Leonardo da Vinci era ambidextru. Surpriza din cea mai veche lucrare a marelui geniu al Renaşterii

Savanţii consideră că analiza ADN ar putea să spulbere şi dubiile care există cu privire la rămăşiţele pământeşti ale artistului despre care se spune că ar fi fost descoperite într-un mormânt din Amboise, Franţa.

Da Vinci a fost înmormântat iniţial în capela Saint Florentin de la Castelul Amboise, de pe valea Loirei. Dar mormântul a fost distrus în timpul Revoluţiei Franceze iar osemintele se crede că au fost mutate într-o capelă mai mică (Saint-Hubert) a aceluiaşi castel. Totuşi, până acum nu s-a stabilit niciodată cu certitudine că este vorba despre rămăşitele lui Leonardo.

Leonardo Da Vinci a trăit în Franţa ultimii trei ani din viaţă, la invitaţia regelui Francisc I.

Născut pe 15 aprilie 1452, Leonardo este considerat una dintre cele mai importante personalităţi ale Renaşterii. Celebru atât ca pictor cât şi ca sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, da Vinci a reflectat aspiraţiile spre abordarea practică a domeniilor teoretice specifică vremii sale.

Cu toţii am auzit de „Omul Vitruvian” şi de „Gioconda”, unele dintre lucrările care l-au făcut cunoscut pe da Vinci în toată lumea. Mona Lisa a generat mereu discuţii în rândul oamenilor de ştiinţă şi al artiştilor, toţi încercând să afle mai multe despre femeia cu privirea „care te urmăreşte în jurul camerei” şi are un zâmbet inconfundabil.

Potrivit celei mai răspândite ipoteze, modelul tabloului se numea Lisa Gherardini, născută în 1479, la Florenţa. Vlăstar al unei familii modeste, ea s-a căsătorit la vârsta de 16 ani cu fiul unui negustor de pânzeturi, el însuşi neguţător, Francesco di Bartolomeo del Giocondo, şi i-a dăruit trei copii. Când, în 1503, Francesco del Giocondo s-a mutat într-o locuinţă mai spaţioasă pe Via del Stufa şi a decis să realizeze un portret al soţiei sale, s-a orientat către Leonardo da Vinci. Francesco nu şi-a primit niciodata lucrarea comandată.

Citeşte mai multe despre Mona Lisa lui Leonardo da Vinci AICI 

Sursă: YouTube

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 2 mai.

1772 – S-a născut poetul romantic german Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg) (d. 25 martie 1801)

1857 – A murit poetul, dramaturgul şi prozatorul Alfred de Musset, membru al Academiei Franceze (n. 11 decembrie 1810)

1859 – S-a născut scriitorul Jerome K. Jerome, autor de proză umoristică: „Trei într-o barcă”, „Povestiri după cină” (m. 14 iunie 1927)

1875 – S-a născut poetul şi publicistul român George Ranetti (d. 1928)

1893 – A murit Gheorghe Bariţiu, om politic român, participant la revoluţia din 1848, întemeietorul presei româneşti din Transilvania. (n. 4 iunie 1812)

1908 – S-a născut actorul american William Bakewell (m. 15 aprilie 1993)

1945 – Armata sovietică ocupă Berlinul.

1957 – La Paris, au început tratativele româno-franceze privind dezvoltarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări.

Maşinile lui Leonardo Da Vinci. Marile invenţii ale italianului care au ajuns să devină realitate abia după aproape 400 de ani

O sculptură misterioasă din Italia ar putea fi opera lui Leonardo da Vinci

Cine a fost mama lui Leonardo da Vinci? Un mister care i-a fascinat pe istorici sute de ani a fost rezolvat

Misterul „craniului lui Leonardo da Vinci”. Teoria care a stârnit controverse printre cercetători

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase