Home » Cultură » Cum poţi face ”Ocolul lumii în 80 de minute”?

Cum poţi face ”Ocolul lumii în 80 de minute”?

Publicat: 05.04.2016
Cum poţi face ”Ocolul lumii în 80 de minute”?
În 1872, când a scris Jules Verne cartea, mai existau pe pământ zone necunoscute.

Joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (sala Irina Nicolau), va avea loc vernisajul expoziţiei „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne” – Colecţia Adina Nanu.

Expoziţia îşi propune să-i invite pe vizitatori să-şi închipuie cum şi-a imaginat Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginaţia, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu ştiinţific, ci un fel de ilustrare a unei cărţi în care desenele sunt înlocuite cu veşminte şi obiecte autentice, care ar fi putut fi văzute la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne şi eroii săi.

În 1872, când a scris Jules Verne cartea, mai existau pe pământ zone necunoscute. În Europa se ştia destul de puţin despre Arabia, India, China sau Japonia. De aceea lumea se bucura că de curând calea ferată îşi întinsese şinele de-a latul unor ţinuturi altădată greu de străbătut, traversând America de Nord sau India, iar canalul Suez permisese trecerea cu vaporul din Mediterana în Marea Roşie şi, mai departe, în mările şi oceanele lumii. Publicitatea legată de aceste noi posibilităţi de călătorie pare să-l fi inspirat pe Jules Verne pentru romanul său.

Adina Nanu: „Din celelalte continente au ajuns mereu în Europa obiecte exotice, pline de mister. Şi în colecţia noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor şi prietenilor, tot felul de costume şi amintiri, păstrate în cufere şi geamantane, care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor, ca văzute prin ochii lui Jules Verne, le învăluie în atmosfera poetică a sfârşitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor. Privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzaţiile, emoţiile şi sentimentele pe care le resimte. Compoziţiile, care reconstituie etapele călătoriei, urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra şi Paris, din Egipt, India, China, Japonia şi SUA.”

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 7 aprilie – 5 mai 2016, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase