Home » Cultură » ” “Vedeţi? V-am făcut planul la carne!” Cum arată şi cât costă puşca lui Nicolae Ceauşescu, cu care a doborât un mistreţ de 300 de kilograme

” “Vedeţi? V-am făcut planul la carne!” Cum arată şi cât costă puşca lui Nicolae Ceauşescu, cu care a doborât un mistreţ de 300 de kilograme

Publicat: 04.07.2017
O puşcă de vânătoare Holland&Holland, fabricată în 1933 pentru Regele Carol al II-lea, a ajuns arma de vânătoare preferată a dictatorului Nicolae Ceauşescu. Peste câteva zile, ea va fi scoasă la licitaţie. Cu această armă, dictatorul care mergea des la vânători organizate, ar fi doborât cel mai mare trofeu al său, un mistreţ de 300 de kilograme.
 “Vedeţi? V-am făcut planul la carne!” glumea Nicolae Ceauşescu la una dintre celebrele sale partide de vânătoare. O plăcere sadică, pentru care dictatorul făcuse o adevărată pasiune, iar cei din jurul lui se grăbeau  să o satisfacă. 

Vânătorile prezidenţiale erau bine regizate dinainte. Ceauşescu avea păduri rezervate lui în exclusivitate, iar România era pentru el un imens teren de vânătoare. 

Nicolae Ceauşescu era însoţit la vânătoare de un aghiotant care îi purta armele, printre ele, dictatorul deţinând şi trei carabine duble expres, marca Holland &Holland. 
 
Arma preferată de vânătoare a dictatorului era o puşcă Holland&Holland. Aceasta va fi scoasă la licitaţie de Artmark pe 11 iulie, iar preţul de pornire va fi de 12.000 de euro.

Puşca lui Ceauşescu nu era însă de fapt a sa, arma fiind fabricată şi decorată cu aur în 1933, la comanda şefului Legaţiei Regale a României la Tirana, pentru Regele Carol II, conform casei de licitaţii. Arma a fost confiscată şi modificată apoi de comunişti, pentru Nicolae Ceauşescu.

Puşca, având seria 505, este o armă de vânătoare funcţională, ce a fost comandată cu talpă din os, lunetă Zeiss şi ornamente ovale, din aur, cu cifra Regelui şi coroana regală.

În prezent, puşca are elementele decorative metalice înlocuite cu unele din aur de 18K, cele două platini având inscripţia “Holland & Holland”, iar în partea inferioară a patului având un element metalic inscripţionat cu semnătura “N. Ceauşescu”. Greutatea totală a pieselor din aur depăşeşte 200 de grame, confrom Artmark.

Cu această armă, Ceauşescu ar fi doborât cel mai mare trofeu de vânătoare al său – un mistreţ de peste 300 de kilograme. Ultima partidă de vânătoare a dictatorului a avut loc în 10 decembrie 1989, cu 15 zile înainte de execuţia sa, în urma procesului de la Târgovişte.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase