Home » Cultură » Obiecte din colecţia scriitorului Eugen Barbu şi a actriţei Marga Barbu, scoase la licitaţie – FOTO

Obiecte din colecţia scriitorului Eugen Barbu şi a actriţei Marga Barbu, scoase la licitaţie – FOTO

Publicat: 04.05.2018
Mai multe obiecte de colecţie ale cuplului Eugen Barbu şi Marga Barbu vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de către Artmark în 8 mai, la ora 19:30.
Este vorba de obiecte şi documente inedite care oglindesc viaţa celebrului cuplu: jurnale intime, manuscrise, cărţi, fotografii, piese de mobilier, precum şi misterioasa pipă a lui Eugen Barbu, „pe care nimeni n-a văzut-o fumegând” vreodată. 

Director de reviste, jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist, om politic român. Vocal, polemic, incomod, conflictual, Eugen Barbu a rămas definitiv în literatura română prin romanul său “Groapa”, dar şi prin publicaţia „România Mare”. Marga Barbu, cunoscută actriţă de film şi teatru, i-a fost alături o bună parte din viaţă. 

Nu este o noutate că scriitorii s-au tot certat, indiferent de epocă. Dispute care nu prea aveau legătură cu opera sau cu ideile lor, ci cu grupurile de interese din care făceau parte. Este şi cazul linşajului public şi acuzele reciproce dintre Eugen Barbu şi nu mai puţin bătăiosul Zaharia Stancu. Unde exista compatibilitate de idei? Se poate vedea chiar în biblioteca lui Barbu în dedicaţiile olografe ale autorilor pentru el: “Manifest pentru sănătatea pământului”, de Adrian Păunescu (Bucureşti, 1980), sau ”Aforisme”, de Corneliu Vadim Tudor (Bucureşti, 2002).
Legitimatie de presa emisa de Fundatia, Editura, Revista Romania Mare apartinand lui Eugen Barbu si purtand semnatura olografa a lui Corneliu Vadim Tudor / Credit foto: Artmark
 
Pe de o parte intrigile lui Eugen Barbu, pe de altă poveştile romanţate ale Margăi Barbu, năbădăioasa hangiţă Aniţa din filmele cu haiduci  care au fascinat generaţii la rând. Toate acestea sunt expuse în “Jurnalul intim” al Margăi Barbu”.
 
De la licitaţie nu lipseşte nici celebra “Pălărie din fetru”, purtată în filmul „Haiducii lui Şaptecai” de către frumoasa actriţă.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase