Home » Cultură » O carte pe zi: „Viaţa secretă a copacilor”, de Peter Wohlleben. „Copacii comunică olfactiv, optic şi electric”

O carte pe zi: „Viaţa secretă a copacilor”, de Peter Wohlleben. „Copacii comunică olfactiv, optic şi electric”

Publicat: 19.07.2018
Citiţi această carte - cu certitudine una dintre cele mai surprinzătoare ale ultimului an - care ne îndeamnă să vedem altfel pădurea şi realitatea înconjurătoare.

„Copacul agresat emană o substanţă de avertizare care le transmite vecinilor săi că se apropie un pericol”. „Copacii preferă să-şi transmită mesajele de la unul la altul, prin intermediul rădăcinilor care formează o reţea, indiferent de vreme. În mod surprinzător, mesajele nu se transmit doar chimic, ci şi electric”. „Semnalele trimise de la un copac la altul îi ajută să schimbe informaţii despre insecte, secete sau alte pericole”. „Copacii comunică olfactiv, optic şi electric, prin intermediul unui tip de celule nervoase aflate la extremităţile rădăcinilor”.

Cu asemenea informaţii uluitoare (şi încă multe altele) îşi întâmpină cititorul încă de la primele pagini cartea lui Peter Wohlleben, un pădurar neamţ (S-a născut în 1964, a studiat silvicultura şi s-a angajat la administraţia forestieră din landul Hümmel, Germania, în care locuieşte. Ca să-şi poată pune în practică proiectele ecologice, a demisionat şi, în prezent, administrează o pădure din munţii Eifel, unde încearcă să protejeze copacii seculari), scrie Mediafax.

Cartea de faţă a ajuns aproape instantaneu bestseller în Germania şi în Statele Unite. E uimitor de surprinzătoare, pentru că ne schimbă radical concepţia despre copaci şi păduri: nu doar că arborii comunică între ei, că îşi îngrijesc cu atenţie puieţii, că au grijă de vecinii bătrâni sau bolnavi, ci pur simplu aflăm că au senzaţii, sentimente şi memorie!

„Anumiţi copaci, cum ar fi stejarii, comunică prin mesaje olfactive: atunci când un exemplar e atacat, emană anumite substanţe prin care-şi avertizează semenii din imediata apropiere. Alţii produc în decurs de câteva minute seve amare, care alungă insectele – scriu editorii. Peter Wohlleben se foloseşte de experienţa sa profesională de decenii şi ne prezintă pădurea într-o lumină cu totul nouă. O carte informativă şi relaxantă despre copaci şi păduri, care ne învaţă să preţuim minunile naturii”.

Citiţi această carte – cu certitudine una dintre cele mai surprinzătoare ale ultimului an – care ne îndeamnă să vedem altfel pădurea şi realitatea înconjurătoare. Wohlleben ar putea schimba modul în care ne gândim la copaci.

Peter Wohlleben – „Viaţa secretă a copacilor. Cum comunică, ce simt. Descoperirea unei lumi ascunse”. Editura Publica. Colecţia de ştiinţă. Traducere din germană de Dana Gheorghe. 270 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase