Home » Cultură » Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, despre Nina Cassian, în cinema anul viitor

Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, despre Nina Cassian, în cinema anul viitor

Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, despre Nina Cassian, în cinema anul viitor
Publicat: 22.10.2018
"Distanţa dintre mine şi mine", un documentar despre poeta Nina Cassian, de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, are premiera marţi, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, şi va putea fi vizionat în cinematografele româneşti din 8 martie 2019, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Documentarul realizat după o idee a Adei Solomon va fi proiectat în festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (19 – 28 octombrie), marţi, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa echipei de producţie, care va participa apoi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri, scrie Mediafax.
 
Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare înrăită, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu şi a terminat într-un exil nedorit la New York, în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.
 
„Distanţa dintre mine şi mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei din timpul ultimului ei an de viaţă sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariţii de televiziune, înregistrări private inedite şi documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate, astfel, dileme etice şi estetice care sunt parte din trecutul, dar şi din viitorul nostru.
 
„În film sunt interesată de chestiunea responsabilităţii şi alegerilor noastre personale atunci când suntem confruntaţi cu injustiţia”, spune regizoarea Mona Nicoară. „În cercurile literare din anii 1980, Nina Cassian era o prezenţă palpabilă, deşi deja plecase din ţară: cei din jurul meu îi citau spiritul incisiv, legendele amoroase şi, da, fascinanta ei urâţenie. Astfel, am înţeles-o întâi ca un model de eliberare lăuntrică, de disidenţă emoţională şi abia apoi am aflat despre istoria ei complicată şi complice cu politica şi puterea”, adaugă aceasta.
 
Mona Nicoară a lucrat la descoperirea acestei figuri unice în România cu producătorii Ada şi Alexandru Solomon, „a căror poveste personală s-a întrepătruns adeseori cu cea a Ninei”, după cum ea povesteşte.
 
Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu şi Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet şi sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean şi Rudolf Costin, muzica – de Nina Cassian, concepţia grafică, efecte vizuale şi generice – Şerban Jipa.
 
Mona Nicoară a început să lucreze în cinema în 1997, ca producător asociat al documentarului „Children Underground”, care a primit, în 2001, un premiu special la festivalul Sundance, apoi a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, „Şcoala noastră”, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a fost selectat apoi la peste 60 de manifestări de gen din întreaga lume, a câştigat marele premiu al juriului pentru cel mai bun film din SUA la AFI SilverDocs şi a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european şi la gala Gopo. Mona Nicoară este selecţioner pentru festivalurile One World Romania şi fARAD şi a predat la Columbia, Cooper Union, New York University şi Rutgers.
 
Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească şi este câştigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2017, pentru montajul filmului „Ana, Mon Amour”. A editat „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” şi „Things We Said Today” (în lucru), ambele regizate de Andrei Ujică, precum şi documentarul Laurei Căpăţână „Aici… adică acolo”, câştigător la Transilvania International Film Festival 2013, pe lângă lungmetraje de ficţiune ca „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, recompensat cu Palme d’Or, „Moartea Domnului Lăzărescu”, câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, şi „Poziţia copilului”, câştigător al Ursului de Aur.
 
„Distanţa dintre mine şi mine” este o producţie Hi Film Productions (România) şi Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii), în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase