Home » Cultură » Trilogia „Canibal”, de Francis Baja

Trilogia „Canibal”, de Francis Baja

Publicat: 15.01.2019
În urmă cu doi ani, a apărut primul volum al trilogiei "Canibal". Surprinzător, conform semnatarului acestei prezentări, este că e greu de imaginat încotro se va îndrepta autorul, comparativ cu majoritatea trilogiilor cărora le bănuieşti sau întrevezi continuările.
Francisc Baja s-a născut în Cluj în 1973. A terminat filosofia în 2001, cu o teză de doctorat despre Experimentul Piteşti. În prezent lucrează ca şi designer de carte pentru mai multe edituri. În 2006 a publicat prima sa carte, „Porumbelul lui Noe”, iar în 2013 a început să lucreze la trilogia de faţă, „Canibal”. Interesant este că e un om cu experienţă multiplă: până să ajungă să urmeze o facultate şi apoi să scrie, a practicat mai multe munci, în diverse locuri şi în diverse perioade – a fost strungar şi a lucrat într-o turnătorie, a construit stabilopozi, a spart străzile cu pickamerul. A mai lucrat într-o arhivă şi a fost poştaş, scrie Mediafax.
 
Primul volum al trilogiei „Canibal” a apărut în urmă cu doi ani. Surprinzător, cel puţin pentru semnatarul acestei prezentări, este că e greu de imaginat încotro se va îndrepta autorul, spre deosebire de majoritatea trilogiilor cărora le bănuieşti sau întrevezi continuările.
 
 
Foto: Mediafax
 
Marin Mălaicu-Hondrari scrie, ademenitor, pe coperta a patra: „Ce legătură există între Adolf Hitler, iubit nebuneşte de o femeie, dar frustrat că nu i se vinde cartea, şi Vadim Tudor, obligat să se expatrieze? Câţi copii a avut Hitler şi cine a fost mama lor? E Argentina refugiul ideal? Canibal e o poveste tragică despre nazism şi comunism, o ficţiune istorică întinsă pe mai multe zeci de ani şi care ne oferă de toate: iubire, aventuri pe două continente, onoare şi trădare. Citind romanul Canibal mi-am amintit iarăşi şi iarăşi de cuvintele lui James Joyce din Ulise: >”.
 
După această prezentare incitantă nu are rost să dezvăluim prea mult din subiect. Dar nu putem să nu spunem că formula literară este una inedită, că alăturarea de personaje este stranie, că paralela dintre cele două forme de totalitarism este convingătoare şi, poate înainte de toate, că este vorba de un roman foarte bine scris, care îl obligă pe cititor să aştepte cu nerăbdare continuările.
 
Păcat de atât de puţini critici literari se ocupă astăzi de semnalarea cărţilor bune, ele apar, în ciuda a tot ce se spune despre dezinteresul pentru literatura actuală.
 
Francisc Baja – „Canibal”. Editura Casa de pariuri literare. 228 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase