O tapiserie gigantică din catedrala Notre Dame a fost salvată cu ajutorul unui tunel de vânt

21 09. 2019, 09:00

Incendiul care a distrus catedrala Notre Dame din Paris a dus la afectarea într-o mai mică sau mai mare măsură a unor structuri şi a unor artefacte. Printre acestea se numără şi o tapiserie cu o vechime de aproape două secole. Pentru a preveni distrugerea acesteia restauratorii francezi au folosit un tunel de vânt, după cum notează The History Blog.

Această tapiserie în da fost donată bisericii de către regele Carol al X-lea al Franţei şi era folosită doar în ocaziile speciale. În majoritatea timpului, respectiva tapiţerie era depozitată în două lăzi aflate de o parte şi de alta a zonei corului. Atunci când a izbucnit focul, lăzile au protejat cele două parţi ale tapiseriei de bucăţile de lemn în flăcări şi de plumbul topit care a căzut din tavan, dar, din păcate nu au reuşit să oprească şi apa folosită pentru stingerea incendiului.

În mod obişnuit, tapiseria ar fi cântărit aproximativ o tonă, dar, atunci când pompierii au ajuns în interior, după şase zile aceasta avea o greutate de trei tone. După ce a fost recuperată din catedrală, tapiseria a fost transportată la Mobilier National, autoritatea în materie de restaurare a mobilelor şi a operelor de artă care fac parte din patrimoniul francez. 

„Tapiseria rulată ar fi devenit o > care, în timpul cel mai scurt, ar fi dus la dezintegrarea acesteia”, explică Hervé Lemoine, directorul Mobilier National.

Pentru a elimina pericolul pe care mucegaiul şi bacteriile care se dezvoltă în lână udă îl ridică, specialiştii au decis să folosească un tunel de vânt pentru a usca cele două părţi ale tapiseriei şi ulterior să o pună într-un container a cărui temperatură va scădea treptat până la -35 de grade Celsius.

În prezent, conform expeţilor de la Mobilier National, tapiseria prezintă urme vizibile de degradare din cazua apei precum şi o serie de probleme cauzate de către molii.

Citeşte şi:

Legendele din spatele garguilor de pe Notre Dame. Ce trebuie ştiut despre creaturile de pe catedrala pariziană – GALERIE FOTO

Istoria tumultoasă a Catedralei Notre Dame din Paris

Posibilele cauze ale incendiului de la Notre Dame, stabilite la două luni de la producerea incidentului

Francezii au început să îndepărteze plumbul din zona catedralei Notre-Dame de la Paris