Home » Cultură » Un documentar românesc a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021

Un documentar românesc a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021

Publicat: 09.06.2020
Un documentar românesc a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021
Delta Văcărești

„Acasă/ Acasă, My Home”, lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, a primit marele premiu – The Golden Horn la Festivalul de Film de la Cracovia, Polonia, şi intră automat în cursa pentru o nominalizare în categoria dedicată documentarelor la următoarea ediţie a premiilor Oscar.

Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cracovia a avut loc online, în perioada 31 mai – 7 iunie.

Filmul prezintă „o poveste extraordinară şi complexă prezentată din perspectiva copiilor dintr-o familie de romi (…) Este un lucru rar ca un documentar ca acesta să analizeze şi să exploreze cu succes atât de multe aspecte importante ale condiţiei umane într-o poveste frumos spusă”, a argumentat juriul evenimentului.

Acesta este cel de-al patrulea trofeu din palmaresul documentarului, după premiul special al juriului la Festivalul de la Salonic, premiul special al juriului pentru imagine în competiţia World Cinema Documentary la Sundance Film Festival, SUA, şi marele premiu la DOK.fest Munchen, Germania.

Povestea unei familii care a trăit în Delta Văcărești

Povestea familiei Enache, care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, primul parc natural urban din România -, a fost documentată timp de patru ani de regizorul Radu Ciorniciuc. Acesta a surprins în filmul „Acasă” tranziţia familiei de la o viaţă în completă armonie cu natura la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei.

ACASĂ, MY HOME – international trailer

Radu Ciorniciuc’s heartbreaking debut is a thoughtful study of gentrification, seen through the eyes of a family trying to adapt to the new life they never asked for. ***Radu Ciorniciuc urmărește empatic, în documentarul său de debut, povestea unei familii nevoite să se adapteze unei noi vieți și care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.***Trailer by Lucio O Cinese Basadonne, Andrei Gorgan#AcasăMyHomeDirector – Radu CiorniciucProducer – Monica Lazurean GorganEditor – Andrei GorganDoP – Topoleanu Mircea Ioan, Radu CiorniciucScreenwriter – Lina VdovîiCo-producers – Ari Matikainen, Ümit Uludağ, Martin Roelly, Erik WinkerExecutive Producer HBO Europe – Hanka KastelicovaProducer HBO Romania – Alina DavidProducer YLE Finland – Erkko LyytinenMain Partner – UiPath Foundation

Publicată de Acasă :: the film pe Miercuri, 22 ianuarie 2020

Documentarul „Acasă”, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, urmează să fie lansat în România în cursul acestui an.

Vă recomandăm să citiți și:

O femeie de 90 de ani, cel mai în vârstă gamer din lume

Misterele Manuscriselor de la Marea Moartă, dezvăluite cu ajutorul testelor ADN

Noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Se deschid mall-urile dar cu anumite restricții

Palatul Universității București intră într-un amplu proces de restaurare. La cât ajunge investiția

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase