Home » Istorie » Mayașii au construit un sistem sofisticat de filtrare a apei cu ani buni înainte de restul lumii

Mayașii au construit un sistem sofisticat de filtrare a apei cu ani buni înainte de restul lumii

Credit foto: Pixabay
Publicat: 01.11.2020

Locuitorii marelui oraș mayaș Tikal au transportat zeoliți pentru filtrarea apei cu mii de ani înainte ca alte culturi să învețe sau să adopte ideea. Descoperirea a fost făcută de arheologi care au stabilit că modul lor de filtrarea a apei a fost mult mai bun față de ce știau europenii care au cucerit zona 1500 de ani mai târziu.

Rezervorul Corriental a fost una dintre sursele de apă potabilă pentru localnicii din Tikal. Dr. Kenneth Tankersley, de la Universitatea din Cincinnati, a găsit cuarț cristalin și zeolit ​​atunci când împreună cu echipa lui a săpat în rezervor.

Niciunul dintre elemente nu provenea din zonă și ar fi trebuit să fie adus de la distanță de un popor care nu folosea animale de povară.

Nimeni nu ar fi transportat aceste materiale pe o distanță atât de mare fără un motiv întemeiat.

Zeolitul, folosit de mayași la filtrarea apei

Combinația de cuarț / zeolit ​​ar fi îndepărtat mai mulți agenți patogeni din apă, inclusiv metale grele, compuși bogați în azot și bacterii, este conluzia lui Tankersley. Încercarea de a elimina bacteriile indică posibilitatea ca populația Maya să fi știut de o teorie a germenilor bolilor cu două milenii înainte de Pasteur.

Cercetătorii afirmă că îndepărtarea bacteriilor a fost cel mai probabil un efect secundar benefic al eforturilor de eliminare a altor impurități. „Acest sistem ar fi eficient și astăzi, iar Maya l-a descoperit acum mai bine de 2.000 de ani”, a declarat dr. Tankersley, citat de IFL Science.

Calcarul poros pe care stătea Tikal, în ceea ce este acum nordul Guatemalei, nu era optim puțurilor pentru depozitarea apei în timpul sezonului uscat, astfel încât accesul la apă curată ar fi fost deosebit de important.

Învățații mayași au identificat ingredientele care i-au făcut să filtreze apa

În studiul realizat, dr. Tankersley a propus o sursă pentru aceste minerale necesare filtrării apei și a explicat modul în care oamenii ar fi ajuns să le recunoască valoarea.

Acum un deceniu, profesorul Nicholas Dunning, din cadrul aceleiași universități și co-autor al actualului studiu, a raportat prezența în zonă a unei roci vulcanice cunoscută sub numele de tuf vulcanic, bogată în cuarț și zeolit, care ar fi fost esențială în purificarea apei.

Probabil că în urmă cu mii de ani, depozitul de tuf a produs aceeași apă bună, iar unii învățați mayași de la vremea respectivă au identificat ingredientele care i-au făcut să filtreze apa atât de eficient.

Mineralele dintr-un alt rezervor, Dunning, se potrivesc cu cele din Corriental, dar nimic similar nu a fost detectat în alte situri din Tikal, inclusiv în alte două rezervoare pe care echipa le-a excavat, ceea ce a indicat că materialul a fost exploatat și transportat 30 de kilometri până în oraș. Astăzi poate părea o distanță mică, dar în vremea mayașilor era o călătorie lungă.

Versiunea de filtare a apei de către mayași, net superioară altor antici

Mineralele au apărut pentru prima dată în rezervorul de apă în urmă cu aproximativ 2.200 de ani și au fost completate după fiecare inundație abundentă până când orașul a fost abandonat 1000 de ani mai târziu.

Au fost descoperite sisteme de filtrare a apei mai vechi în Egipt, Asia de Sud și Grecia, însă versiunea din Tikal era probabil superioară.

Zeolitul este utilizat și astăzi pentru purificarea apei, deoarece porii săi au capacitatea de a filtra bine microbi precum cianobacterii, în timp ce ionii săi combat metalele grele.

Aztecii și incașii au transportat apă în orașele lor din izvoare curate, dar zonele în care mulți mayași au trăit au făcut acest lucru imposibil. În schimb, membrii civilizației Maya au construit mii de rezervoare de apă (numai în Tikal erau cinci), dintre care doar câteva au fost excavate. În consecință, istoricii și alți oameni de știință nu știu cât de răspândită a fost utilizarea zeolitului pentru filtrarea apei.

Vulcanii din regiune au dat populației Maya aceste minerale, însă au fost și sursă pentru concentrații ridicate de mercur în zonă. Acest lucru ar fi putut contribuit la prăbușirea orașului, a arătat anterior echipa.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperirea unei nave, prima dovadă materială a traficului cu sclavi mayași

O ”peşteră ritualică” a mayaşilor, neatinsă de 1.000 de ani, conţine o comoară arheologică uimitoare – FOTO

Acesta este chipul unuia dintre cei mai importanţi conducători mayaşi

Mayaşii au utilizat ciocolata ca monedă de schimb

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase