Satul Viscri, locul extraordinar din România iubit și lăudat de prințul Charles

11 04. 2021, 17:00

This browser does not support the video element.

În jur de 450 de oameni locuiesc în satul Viscri din județul Brașov, însă în ultimii ani satul a ajuns să fie copleșit de turiști după ce a fost intens lăudat de prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii.

Fără îndoială, satul Viscri a devenit unul dintre cele mai populare și cunoscute sate din Transilvania. Satul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar prințul Charles deține o casă tradițională la Viscri încă din 2006.

Prințul Charles s-a îndrăgostit de frumusețea istorică a locului în urmă cu mai bine de două decenii. Timp de mai mulți ani, prințul moștenitor a ajutat la dezvoltarea unor proiecte pentru conservarea patrimoniului arhitectural. „Un mod de viață care a rămas neschimbat de sute de ani”, descrie fundația prințului Charles satul Viscri.

Proprietatea deținută de prințul Charles este o casă săsească tradițională, cu elemente specifice precum porți largi de lemn și țigle de lut pentru acoperiș. O parte din casă datează din secolul al XVIII-lea.

Popularitatea satului Viscri a crescut considerabil în anii recenți

În ultimii ani, popularitatea satului Viscri a crescut considerabil, iar acest lucru a fost văzut și prin numărul de turiști care au ajuns aici.

În 2019, 45.000 de turiști au vizitat biserica evanghelică fortificată din Viscri, o structură remarcabilă din secolul al XII-lea. Prin comparație, 15.000 de turiști ajungeau aici în 2015 și doar 5.000 în anul 2005. Biserica, construită pe baza unei vechi bazilici romane, a fost fortificată în secolul XV. Astfel a devenit o biserică fortificată cu turnuri, bastioane și ziduri de apărare.

Biserica evanghelică fortificată din satul Viscri. Sursa foto: Shutterstock

Totuși, în 2020, restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 au însemnat o creștere a turismului domestic. În afară de frumoasa biserică fortificată din Viscri, turiștii sunt atrași și de locuința prințului Charles.

Satul Viscri, numit „un loc extraordinar din lume” de prințul Charles

Ursula Radu-Fernolend, descendent al coloniștilor din Germania de azi și ai căror strămoși au locuit în această așezare din podișul Transilvaniei timp de secole, este unul dintre membrii consiliului pentru Mihai Eminescu Trust (MET), care de 20 de ani joacă un rol crucial în conservarea arhitecturii satului Viscri.

Pentru Ursula Radu-Fernolend, influența prințului Charles a fost „o binecuvântare și un blestem”. Spre exemplu, prețul locuințelor a explodat. O casă din Viscri care ar fi costat 20.000 de euro în 2010 poate fi vândută acum chiar și cu 80.000 de euro.

Timp de ani buni, prințul moștenitor a fost sponsor al MET până când și-a retras susținerea în 2014, potrivit BBC.

În 2015, prințul Charles a lansat „Prince of Wales Foundation Romania”, care are ca scop conservarea patrimoniului arhitectural, susținerea fermierilor locali și ajutarea afacerilor sustenabile. Fundația oferă programe de instruire și educație, în ceea ce prințul Charles a numit „un loc extraordinar din lume”. Prințul a lăudat peisajul și biodiversitatea creată de „relația omului cu natura”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prinţul Charles vrea să viziteze şi alte zone ale României, cum ar fi Delta Dunării sau Maramureşul

România, lăudată în presa străină, graţie Prinţului Charles.”Iubesc România. Nu uitaţi, am o străbunică din Transilvania” – VIDEO

Top locuri din România pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viaţă

5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării