Home » Cultură » De ce este Învierea Domnului (Paștele) cea mai mare sărbătoare creștină

De ce este Învierea Domnului (Paștele) cea mai mare sărbătoare creștină

De ce este Învierea Domnului (Paștele) cea mai mare sărbătoare creștină
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.05.2021

Învierea Domnului (Paștele) este cea mai importantă sărbătoare creștină. Paștele celebrează învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după ce a fost răstignit pe cruce.

Cea mai veche celebrare documentată a Paștelui datează din secolul al II-lea, deși comemorarea Învierii Domnului a avut loc cel mai probabil mult mai devreme. Denumirea de Paște provine din latinescul pascha și pessach în limba ebraică.

Duminica Paștelui reprezintă apogeul Săptămânii Patimilor. Paștele comemorează învierea lui Iisus Hristos, astfel că este cea mai importantă sărbătoarea creștină și celebrată cu multă bucurie de milioane de oameni din întreaga lume. În Vinerea Mare, Iisus Hristos a fost răstignit. Trupul său a fost dat jos de pe cruce, iar apoi a fost îngropat într-o peșteră a cărei intrare a fost păzită și acoperită cu o piatră uriașă pentru ca trupul să nu fie furat.

Nu toate obiceiurile și tradițiile Paștelui sunt creștine

În următoarea duminică, câteva femei care au vizitat peștera au descoperit că piatra lipsea, iar trupul dispăruse. Iisus ar fi fost văzut în acea zi și în zilele următoare de mai mulți oameni. Astfel, discipolii săi au considerat că Dumnezeu l-a înviat pe Iisus.

Data la care este sărbătorită Învierea Domnului se schimbă în fiecare an, iar multe alte sărbători creștine își schimbă data în funcție de perioada în care are loc Paștele. De Paște, bisericile sunt umplute cu flori și există imnuri și cântece speciale pentru această mare sărbătoare. Însă, nu toate obiceiurile și tradițiile Învierii Domnului sunt creștine. Spre exemplu, Iepurașul de Paște are, de fapt, origini păgâne.

Iepurașul de Paște are origini păgâne. Sursa foto: Pixabay

Tradițiile și simbolurile de Paște au evoluat de-a lungul timpului, însă unele există deja de secole. Deși pentru creștini, Paștele este celebrarea învierii lui Iisus Hristos, multe tradiții de Paște nu se regăsesc în Biblie. Cel mai important simbol secular al sărbătorii creștine, Iepurașul de Paște, ar fi fost introdus în SUA de către imigranții germani care au adus cu ei povești despre un iepuraș care depunea ouă. Obiceiul asocierii unui iepuraș cu Paștele a apărut în regiunile protestante din Europa în secolul XVII, însă a devenit comun abia în secolul XIX.

Oul, un simbol antic al noii vieți, a fost asociat cu sărbători păgâne

De asemenea, decorarea ouălor ar data din cel puțin secolul XIII. Alte tradiții, precum dulciurile de Paște, se numără printre completările mult mai recente la sărbătoarea creștină, potrivit History.

Oul, un simbol antic al noii vieți, a fost asociat cu sărbători păgâne care celebrau primăvara. Din perspectivă creștină, ouăle de Paște ar reprezenta învierea lui Iisus. Decorarea ouălor de Paște este o tradiție care datează din cel puțin secolul XIII, potrivit unor surse. O explicație pentru acest obicei este faptul că ouăle erau întrecut un aliment interzis în perioada postului, așa că oamenii le vopseau și le decorau pentru a marca sfârșitul perioadei de penitență și post.

De ce este Învierea Domnului (Paștele) atât de importantă pentru creștini?

Un alt aliment tradițional de Învierea Domnului este carnea de miel. Creștinii îl consideră pe Iisus „Mielul lui Dumnezeu”, deși carnea de miel ar avea origini și în alte sărbători mai timpurii. Din punct de vedere istoric, carnea ar fi fost una dintre primele alimente proaspete disponibile după o iarnă lungă în care nu s-au putut sacrifica alte animale.

Creștinii cred că moartea și învierea lui Iisus a schimbat lumea, nu doar din punct de vedere istoric, dar și la nivel supernatural. Creștinii nu sunt de acord în privința mecanismelor, însă cei mai mulți acceptă faptul că, prin faptul că s-a lăsat răstignit și apoi a înviat, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a modificat cumva universul spiritual, astfel că păcatele și moartea au fost distruse într-un mod fundamental.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte. De ce data în care sărbătorim se schimbă în fiecare an

De ce creștinismul este divizat în atâtea culte și biserici

Ce semnifică Vinerea Mare. Tradiții din Vinerea Patimilor

Săptămâna Patimilor: ce trebuie să ştii din istoria şi religia creştină

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase