Home » Cultură » Cappadocia, unul dintre cele mai fascinante locuri din lume

Cappadocia, unul dintre cele mai fascinante locuri din lume

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.07.2021

Cappadocia este un district antic din Anatolia centrală, situat pe un platou la nord de Munții Taurus, în centrul Turciei din ziua de astăzi. Hotarele acestei regiuni au variat de-a lungul timpului. Peisajul din Cappadocia include întinderi vaste de rocă vulcanică, aceasta fiind conturată de eroziune și transformată în turnuri, peșteri și văi.

Uneltele și obiectele din lut din Neolitic descoperite în Cappadocia indică o prezență umană timpurie în regiune. Excavările în orașul modern Kültepe au dezvăluit ruinele orașului Kanesh, care datează din mileniul al III-lea î.Hr.

Zecile de mii de tăblițe din lut recuperate din ruinele unei colonii de negustori asirieni de la Kanesh sunt printre cele mai vechi documente descoperite vreodată în Turcia.

GALERIE FOTO

Cea mai timpurie apariție a numelui Cappadocia datează din secolul VI î.Hr., atunci când nobilimea feudală din Cappadocia era dominată de un satrap persan și templele zoroastriene erau răspândite.

O perioadă de prosperitate în secolele X și XI

Având în vedere terenul accidentat și oportunitățile agricole modeste, regiunea nu s-a dezvoltat foarte mult în antichitate, aici fiind ridicate doar câteva orașe semnificative.

Cappadocia a trecut printr-o perioadă de prosperitate în secolele X și XI, fapt ce a dus la o creștere în ridicarea de biserici și mănăstiri tăiate în stâncă. Multe dintre bisericile care au rămas din această perioadă sunt bogat decorate. Imperiul Bizantin a pierdut definitiv Cappadocia atunci când a ajuns sub controlul turcilor selgiucizi în perioada în care au învins armata bizantină la bătălia de la Manzikert în 1071, potrivit Britannica.

Sursa foto: Shutterstock

Numele de Cappadocia este folosit acum frecvent în industria turismului pentru a face referire la zona care se întinde de la Kayseri la vest până la Aksaray (240 km), acolo unde se află cel mai mare număr de monumente.

Unul dintre cele mai populare locuri din Cappadocia

Cele mai vizitate atracții includ orașele subterane extinse ale Derinkuyu și Kaymaklı, precum și Parcul Național Göreme, acolo unde există un număr mare de biserici și locuințe construite în stâncă. În 1985, Parcul Național Göreme și alte formațiuni stâncoase din regiune au fost incluse pe lista monumentelor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

De asemenea, unul dintre cele mai populare locuri din Cappadocia este Valea Devrent, numită și „Valea Imaginației”. Locul este cel mai bine cunoscut pentru formațiunile stâncoase asemănătoare unor „coșuri de fum”, denumite „Hornurile Zânelor”. Formațiunile au apărut în urmă cu milioane de ani, după ce lava de la erupțiile vulcanilor a fost măcinată de ploi și vânt.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castelul Pelișor, locul unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima oară

Castelul Corvinilor, un loc de basm în inima Transilvaniei

Unde se află Valea Imaginaţiei, locul unde timpul s-a oprit în loc. Tărâmul este celebru în toată lumea pentru plimbările cu balonul

Castelul Cantacuzino din Bușteni, palatul în stil neoromânesc construit de Nababul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase