Home » Istorie » Un tunel bombarbat în Primul Război Mondial, descoperit în Franța cu rămășițele a sute de soldați germani în el

Un tunel bombarbat în Primul Război Mondial, descoperit în Franța cu rămășițele a sute de soldați germani în el

Soldați germani în bătăliile din regiunea Aisne / Credit foto: Imperial War Museums
Publicat: 22.03.2021

Un grup de arheologi amatori care făceau săpături ilegale în apropierea orașului francez Craonne a dat peste rămășițele teribilului dezastru al tunelului Winterberg, la peste 100 de ani de la evenimentul îngrozitor.

La începutul anului 1917, forțele franceze au lansat o ofensivă pe creasta Chemin des Dames, la nord-est de Paris, în încercarea de a lua înapoi regiunea Aisne. Pentru a aproviziona forțele germane și fără ca francezii să știe, trupele germane construiseră un tunel subteran de 300 de metri pe partea de nord a crestei.

La 4 mai 1917, peste 270 de soldați se aflau la adăpost în interiorul acestui tunel, când bombardamentele puternice ale francezilor au lovit intrarea și ieșirea din tunel, aprinzându-le și muniția de rezervă depozitată acolo, singurele căi de ieșire fiind inchise.

Gurile de ventilație au fost de asemenea închise, iar tunelul s-a umplut cu gaz otrăvitor. În următoarele șase zile, oxigenul s-a epuizat, sufocându-i pe cei care nu muriseră deja prin sinucidere. Doar trei soldați germani au supraviețuit suficient de mult pentru a fi salvați și au descris situația pe care au avut-o de înfruntat acolo.

Mărturiile teribile ale unuia dintre cei trei supraviețuitori

„Timpul a trecut și respirația a devenit dificilă”, a mărturisit în scris Karl Fißer, de la Regimentul 11 ​​Infanterie de rezervă al Companiei 111. „Căldura era insuportabilă. Am început să simțim că ne este sete … Am pierdut orice speranță”, a adăugat el, potrivit IFL Science.

Nu voi uita niciodată moartea camarazilor mei. Unul își chema soția, altul părinții și frații. Și eu am fost zguduit emoțional și mi-am luat la revedere mental de la tot ceea ce aveam drag. Lupta pentru viață sau moarte a fost lentă și îngrozitoră. Toată lumea cerea apă, dar era în zadar. Moartea a râs de ce adunase și a stat de pază pe baricadă, astfel încât nimeni să nu poată scăpa”, a mai mărturisit el.

Fißer a descris modul în care prietenul său i-a cerut să-i încarce un pistol pentru a-și lua viața, înainte de a căuta un pistol pentru el însuși, doar că a leșinat înainte de a putea trage cu arma. În momentul în care s-a târât în ​​întuneric, căutând apă, a dat peste o lanternă și a încercat să o aprindă.

Soldați germani morți în tunelul Winterberg / Credit foto: HOHENZOLLERN MEMORIAL BOOK 1914-1918

„Mi-a luat toată puterea și din cauza luminii m-au durut ochii, dar am văzut scene teribile. Camarazii mei morți și goi zăceau în poziții înghesuite și cu brațele întinse. Nu am vrut să mai văd și am oprit din nou lumina… și mi-am pierdut cunoștința, pentru cât timp nu știu”, a mai notat Karl Fißer.

Tunelul descoperit în urma unei acțiuni ilegale

De-a lungul timpului, copacii și frunzele au crescut deasupra câmpului de luptă, ascunzând locul unde fusese tunelul germanilor. Locația a rămas un mister timp de un secol, înainte ca Alain Malinowski, un localnic care știa povestea tunelului, să descopere o hartă a amplasării lui și să se îndrepte spre sit pentru a afla dacă într-adevăr era acolo.

A anunțat autoritățile despre descoperire, însă nu au făcut nimic mai bine de un deceniu, până când când fiul său, Pierre, un arheolog amator, a efectuat excavări ilegale la fața locului, săpând patru metri în pământ. El și echipa sa au găsit sute de canistre cu mască de gaz, două schelete, precum și o serie de arme.

După ce tunelul a fost descoperit, iar Malinowski a anunțat și presa despre el, autoritățile franceze vor decide dacă vor săpa în sit mai dânc, deși experții comisiei germane pentru morminte de război au anunțat pentru The Times că sunt aproape siguri că tunelul Winterberg a fost găsit.

Vă recomandăm să citiți și:

Epava unui submarin german din Primul Război Mondial, atracţie locală pentru o localitate din Franţa

Top 10 cauze ale Primului Război Mondial

Românul care a devenit primul om care a construit şi zburat cu un avion mai greu decât aerul

Moştenirea lăsată de Wilhelm al II-lea, ultimul kaiser al Germaniei. Rolul său crucial în izbucnirea Primului Război Mondial şi vizita în România

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase