Husky siberian, câinele cunoscut pentru inteligența și temperamentul gentil

15 08. 2021, 18:00

This browser does not support the video element.

Husky siberian este o rasă de câine de muncă, crescută în Siberia de către oamenii Chukchi care considerau acești câini drept camarazi și paznici de încredere. De asemenea, câinii din rasa husky siberian erau înhămați la sănii.

Câinele husky siberian a fost adus în Alaska în 1909 pentru cursele cu sânii trase de câini, iar la scurt timp după aceea s-a dovedit a fi un câștigător constant. Câinele husky siberian este elegant și are o blană densă și moale. Câinii husky siberian pot ajunge până la 61 centimetri înălțime și o greutate de 27 de kilograme.

De obicei, câinii husky siberian au blană în nuanțe gri, cafenii sau alb cu negru. De asemenea, acești câini pot avea diferite tipare pe cap care seamănă cu o mască sau o pereche de ochelari.

GALERIE FOTO

Rasa husky siberian, păstrată pură timp de sute de ani în Siberia, este cunoscută pentru inteligența și temperamentul său gentil, scrie Britannica.

Cea mai notabilă trăsătură a câinilor husky siberian

Mai mult, ochii albaștri și pătrunzători sunt cea mai notabilă trăsătură a câinilor husky siberian. Oamenii de știință știu că ochii albaștri au legătură cu modul în care este colorată blana unor câini, cum ar fi câinele ciobănesc australian. Însă cum rămâne cu alți câini care au astfel de ochi eleganți și expresivi?

Sursa foto: Shutterstock

Un studiu publicat în 2018 în jurnalul PLOS Genetics a descoperit că o mutație genetică duce la apariția ochilor albaștri la unele rase de câini. Cercetătorii au testat ADN-ul de la peste 6.000 de câini ai căror stăpâni au achiziționat truse de ADN pentru a confirma sau identifica rasa câinilor și de a explora riscul potențial pentru anumite afecțiuni medicale.

Mutația genetică din spatele ochilor albaștri pătrunzători ai câinilor husky siberian

Dimensiunea studiului a fost posibilă pentru că oamenii de știință au avut acces la o bază imensă de date mulțumită truselor de ADN și dorința stăpânilor de a participa într-un sondaj online în care au putut să încarce fotografii cu prietenii lor blănoși.

Astfel, cercetătorii au descoperit că o mutație genetică, în apropiere de o genă cunoscută drept ALX4 pe cromozomul canin 18, este asociată puternic cu apariția ochilor albaștri la câinii din rasa husky siberian.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce adoră câinii să îngroape oase

De ce câinii husky au ochi albaştri?

Câinii bankhar, gardienii antici care ar putea salva stepa Mongoliei

De ce au uneori câinii și pisicile momente în care aleargă foarte rapid?